Nikolić: Vlada će konačno biti tim

- Ova vlada nema prava na greške, ona će biti pod lupom, kao i predsednik države - rekao Nikolić i dodao da bezbednosne služne, poput BIA, još uvek ne znaju da li smeju da mu dostave neki podatak

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, gostujući u "Utisku nedelje" na TV B92, rekao je da se nada tome da raspodela mesta neće biti odlučujući faktor za formiranje nove Vlade i da će konačno "Vlada da bude tim".

- Ja bih želeo da ta Vlada bude tim, i da se konačno i jednom sastavi tim. Vlada nisu feudi, ministarstva nisu Vlade. Ova Vlada nema prava na greške, ona će biti pod lupom, kao i predsednik države - rekao je predsednik Nikolić, gostujući u "Utisku nedelje".

On je rekao da je ostao isti čovek, ali da je stariji i ozbiljniji, odnosno da je svestan toga da je pobedio, a da u prethodnim predsednicima Srbije nema uzore.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na prethodne predsednike Srbije u poslednjih 20 godina, Nikolić je rekao da su Srbiju vodili "Milošević i Tadić sa mnogo svoga u svemu tome, a Milutinović bez tog svoga".

- U svemu treba naći meru - rekao je Nikolić.

- Moj zahtev biće da se istraži kriminal, ko god formirao tu Vladu - rekao je Nikolić. Upitan šta je sa istragom o izbornoj krađi i da Vladu prave ljudi koje je on za to optuživao, Nikolić je rekao da će to moći da se istraži ako Vladu formira SPS-SNS, a da će, ako se to dokaže, posledice snositi odgovorni. "Moja reč da su pokradeni izbori, nije dokaz da su pokradeni", kaže on.

- Kad dokažem da su izbori pokradeni, oni koji su izbore krali neće moći da budu na političkoj sceni - kaže Nikolić.

- Moja ustavna obaveza je da onome ko pruži dokaze da iza njega stoji većina u skupštini omogućim da formira Vladu, sa tim ja nemam drugo ništa. Ja se više ne pitam od kada sam položio zakletvu ko će da formira Vladu - rekao je on o formiranju Vlade. Dalje je dodao da ga SNS nije razočarao što je mandat ponudio Dačiću, i da misli da oni koji vode naprednjake to dobro rade.

Nikolić je istakao koliko Srbiju košta svaki dan bez Vlade i da se sve već odugovlači, tako da je bio, kako je rekao, presrećan kada je neko došao i rekao da ima parlamentarnu većinu. 

Upitan šta misli o izjavi lidera SNS Aleksandra Vučića da ne želi da bude potrčko u novoj Vladi, niti u onoj kojoj će tajkuni određivati šta da radi, Nikolić je rekao da nije razgovarao sa liderom naprednjaka, ali i da će podržati Vučića u bilo kojoj odluci.

On je rekao da ukoliko postoje uslovi za neke funkcije, on podržava takav Vučićev stav, i da tako treba da postupa svaka stranka.

- Ne vidim razloge zašto bi neko insistirao na nekim funkcijama. Naročito na mesto glavnog u BIA. To izaziva sumnju. Ja bih od tog mesta bežao ko đavo od krsta - rekao je on na konstataciju da bi možda uslov za novu Vladu bio da Milan Krkobabić bude na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

- Nije da me niko ništa ne pita, ali sam izneo svoje mišljenje. Mišljenje je bilo da Srbija dobije Vladu. Ima 15 ministara i ne znači da sam premijer donosi odluke. Mislim da će u ovoj Vladi biti mnogo demokratije, jer će svako da razmišlja o onome kako je prošla ona Vlada - rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje da li ga je neko nešto pitao iz SNS kada su odlučili da formiraju Vladu sa SPS-PUPS-JS.

- Moguće je da u SNS misle da je svaka Vlada bolja od one u kojoj bi bio DS - rekao je Nikolić, i dodao da više nije na čelu te partije.

Upitan da li je razgovarao, kako se priča, sa liderom SDPS Rasimom Ljajićem o ulasku te stranke u Vladu, on je rekao da je to tačno i da mu je Ljajić rekao da oseća obavezu da sledi DS, ali da ostaje da razmisli o tome da li će tu Vladu da pomogne.

- Tada sam mu dao jedan argument koji bih dao svakoj manjinskoj stranci, a to je: "Tvoj narod treba da bude u vlasti. Manjine ne treba da budu u opoziciji" - rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je istina da ga je ambasadorka SAD Meri Vorlik prilikom posete pitala kako da se bori sa korupcijom ako je u novoj Vladi Ivica Dačić, predsednik Srbije rekao je da to nije istina:

- Ambasadorka Vorlik donela je stav Stejt departmenta da će Amerika sarađivati sa Vladom koju formira skupština. Zna ona da je Dačić bio značajan faktor u bivšoj Vladi.

Predsednik Nikolić kazao je još da je drugi dan posle izbora dobio čestitke od državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja mu je najpre čestitala pobedu na izborima, a zatim demokratske izbore u Srbiji, i rekla da "ćemo sada konačno rešiti pitanje Kosova".

Tomislav Nikolić izjavio je da nije zadovoljan informacijama koje dobija od BIA i da se, sudeći po tim izveštajima, u Srbije ništa ne događa, ocenjujući da su bezbednosne službe u "nekom pregrupisavanju, prestrojavanju da li smeju Tomislavu Nikoliću da dostave neki podatak".

- Sudeći po izveštajima koje sada dobijam od obaveštajnih službi, u Srbiji se ništa ne dešava. Čak sam se i zahvalio na tim izveštajima, nekoliko dana ih nisam ni otvarao, pa sam vratio - rekao je on.

Na pitanje šta piše u tim izveštajima, predsednik Srbije je naveo primer da je analizirana situacija u Grčkoj, gde je koji građanin pod dejstvom alkohola priveden, koja je vojna jedinica na vežbi…

- Ako je to BIA - evo poklanjam vam i BIA, VOA, VBA da vodi ko god hoće. Ako imaju samo te podatke, može opozicija da ih vodi - rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da ne zna kakve je podatke dobijao doskorašnji predsednik Boris Tadić.

(I. D. / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA