• 4

Lepa Putinova pomoćnica ima jasan stav o kosovskoj vojsci

- Ispostavilo se da se na teritoriji jedne od učesnika Firentinskog sporazuma - Srbije - pojavila vojna struktura koja nije pod kontrolom zemlje - naglasila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije

  • 4

Moskva smatra da je inicijativa za formiranje oružanih snaga Kosova neodgovorna sa tačke gledišta bezbednosti u regionu i suprotna postojećim dogovorima, kao i rezoluciji 12 44, izjavila je portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova.

Šta je prava pozadina Tačijevog plana za formiranje vojske

Trampova ćuška kosovskim Albancima: Nećete dobiti vojsku bez ODOBRENJA SRBA!

- Osvrnuli smo se na reči američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija o podršci Vašingtona inicijativi za formiranje oružanih snaga samoproglašene "Republike Kosovo" uz uslov da će se to desiti kroz usvajanje amandmana na kosovski "ustav''.

Ideju transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u punopravne oružane snage vlasti u Prištini guraju već više godina. Pokušava se da se to podvede u pseudopravni kontekst -  navodi se u komentaru zvanične predstavnice MIP-a Rusije Marija Zaharova koji u utorak prenosi Sputnjik.

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki, Pixabay

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki, Pixabay

- Smatramo da pitanje u potpunosti leži u drugoj ravni. Ključno je to što su ove akcije same po sebi kršenje međunarodnog prava, jer su u suprotnosti rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, koja predviđa vojno prisustvo u pokrajini isključivo na osnovu mandata SB, odnosno Euleksa i Kfora, koje najviše čine kontingenti zemalja-članica NATO-a - dodala je ona.

Po njeni rečima, "ovakav korak je potpuno neodgovoran sa tačke gledišta bezbednosti u regionu i na evropskom kontinentu u celini".

- Pojava nove vojne komponente na Balkanu kao što su ''Oružane snage Kosova'' bile bi u suprotnosti sa Firentinskim sporazumom (član 4, Aneksa AB Dejtonskog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, koji se nalazi u okviru usvojene rezolucije SB UN 1031), koja treba da podržava regionalnu stabilnost uz pomoć OEBS.

- Ispostavilo se da se na teritoriji jedne od učesnika Firentinskog sporazuma - Srbije - pojavila vojna struktura koja nije pod kontrolom zemlje - naglasila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Valim

    tada cemo imati nasu vojsku pa izvolit gospodo

  • Kami

    O cemu prica Zaharova? Da je problem resavan preko UN-a ne bi ni bombardovanja bilo ali je NATO gospoda zaobisla tu organizaciju plaseci se veta Rusije. Srbija se takodje odrekla(Tadic i kompanija) UN i sve prebacila na Brisel koji je pod palicom jenkija, prema tome okupacija se i dalje odvija po njihovom planu!

  • B.b

    u sta je za krevet u noci zivot

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima