Dačić dobio blagoslov patrijarha za sastav nove vlade

Patrijarh Irinej je mandataru za sastav nove vlade poželeo da posao koji je pred njim reši na najcelishodniji način i da se problem oko formiranja Vlade što pre okonča

  • 2

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić primio je večeras blagoslov patrijarha Irineja za formiranje nove vlade Srbije.

Patrijarh je Dačiću poželeo da posao koji je pred njim reši na najcelishodniji način i da se problem oko formiranja Vlade što pre okonča, imajući u vidu interese naroda i njegove potrebe.

Dačić i patrijarh Irinej saglasili su se da je neophodno da i u novoj vladi bude Ministarstvo vera i da će se još razgovarati o tome da li će ono biti samostalno ili uz neko drugo, srodno ministarstvo, kao što su ministarstvo dijaspore ili kulture.

Patrijarh Irinej je izjavio novinarima u Patrijaršiji posle razgovora sa Dačićem da je pred mandatarom veliki zadatak da formira vladu i da taj posao nije lak i jednostavan kao što to nisu ni prilike u Srbiji.

- Potrebno je mnogo mudrosti, iskustva, dobre volje i svesti da moramo biti jedinstveni, jer je jedinstvo prva potreba u našem javnom i politčkom životu - rekao je patrijarh.

On je ukazao na interes svih građana Srbije da se zemlja podigne s nivoa na kome je sada i da se stvore bolji politički, ekonomski i svi drugi uslovi.

- Kada to postignemo, tek onda to možemo da posmatramo na partijski ili stranački način - rekao je patrijarh.

On je podvukao da je SPC zainteresovana za postojanje Ministarstva vera, ali da se Crkva tim stavom ne meša u poslove države.

Crkva je odvojena od države, ne mešamo se u život i odluke države, ali je Crkva uvek davala svoj prilog u rešavanju aktuelnih problema. To želimo i sada, da budemo faktor na koga se računa", zaključio je patrijarh.

Dačić je precizirao da je blagoslov od patrijarha tražio jer je sastavljanje nove vlade od izuzetnog značaja za narod i građane bilo koje vere i predstavlja, kako je naveo, veliki ispit za one koji će u novoj vladi učestvovati.

On je dodao da je u interesu nove vlade, koja će biti narodna, da se sačuvaju mir i stabilnost i da će odluke koje se budu donosile biti usmerene ka tom cilju.

- Moj cilj neće biti da se delimo i razdvajamo, već da se okupljamo u našim različitostima i jačamo kolektivni duh. Moj imperativ je da nema podela, da se izbegavaju konflikti i sukobi, te da nađemo zajednički imenitelj, da se sačuva mir i da svi građani imaju ista prva - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA