Istočni NATO čeka srpske vojnike: Sprema se vežba Neraskidivno bratstvo

U vežbi "Neraskidivo bratstvo 2017" u septembru bi trebalo da učestvuje više od 1,500 vojnika različitih rodova i službi

  • 10

Vojska Srbije će prvi put u septembru ove godine učestvovati u vojnoj vežbi u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), istočnom pandanu NATO-a, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Lepa Putinova pomoćnica ima jasan stav o kosovskoj vojsci

NAJVEĆI MIT RATA SA NATO PAKTOM: Kako su Srbi napali baze u Tuzli i Tirani i uništili ih tokom bombardovanja (VIDEO) (FOTO)

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti, odbrambeni je savez šest država Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije, Kirgistana i Tadžikistana, a kako kažu u vojsci u vežbi ''Neraskidivo bratstvo 2017'' koju ovaj savez planira za septembar u Kazahstanu" učestvovaće zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su lane u svojstvu posmatrača već učestvovali na dve vežbe ODKB, „Neraskidivo bratstvo 2016" i „Sadejstvo 2016".

- Sada očekujemo nastavak usagalšavanja učešća između dve strane o scenariu vežbe, strukturi i sastavu učesnika i druge detalje neophodne za planiranje i pripremu učcešća na nacionalnom nivou - kažu u Ministarstvu odbrane.

Inače, mediji su ranije pisali da bi u vežbi "Neraskidivo bratstvo 2017" u septembru trebalo da učestvuje više od 1,500 vojnika različitih rodova i službi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija, inače, ima status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini ODKB i redovno učestvuje u njenim aktivnostima. Stručnjaci kažu da je saradnja sa ovom organizacijom i prilika za nabavku savremenog naoružanja, kao i prodor naše vojne industrije na nova tržišta.

Kako su naglasili u Ministarstvu, osnovni cilj zajedničkih vojnih vežbi i obuke sa pripadnicima stranih oružanih snaga je pre svega unapredenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Foto: vs.rs Foto: vs.rs

- I dalje planiramo aktivnosti sa drugim međunarodni partnerima, a Vojska Srbije saraduje sa više od 60 država - kažu u Ministarstvu.

Kako je ranije rečeno iz ove institucije, organizacija zajedničkih vežbi sa ODKB na teritoriji Srbije nije moguća zbog propisa koji ograničavaju angažovanje sastava ovog vojnog saveza izvan granica država članica.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kuvar

    5. april 2017 | 15:20

    Nikad u nato nikad u eu nato je ubijao Srpski narod, i dan danas umiremo od nato bombi Zivela Carska Rusija

  • .S. S.

    5. april 2017 | 15:10

    To ovi što su nas gadjali uranijum i plutonijom?

  • Kica

    5. april 2017 | 17:16

    Ma uzmite Crnogorce oni imaju strasnu vojsku!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA