≫ 

METAK U POTILJAK: 19 svedoka je zverski ubijeno zbog Haradinaja

Haradinajev metod je poznat, jer je to metod svake mafije. Prvo upozoravaju, pa pokušaju podmićivanje, sledi zastrašivanje i na kraju ubistvo

  • 19

Prvo upozoravaju, pa pokušaju podmićivanje, sledi zastrašivanje i na kraju ubistvo. Ovako za Telegraf.rs bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević opisuje metode uklanjanja svedoka. Vukčević procenjuje da je 19 ljudi, koji su trebali da svedoče u pred Haškim tribunalom u slučaju protiv Ramuša Haradinaja, likvidirano.

NE ŽALE PARE ZA LOBISTE: Formiran novi ALBANSKI kokus, a ovo senatori će ga predvoditi

Brat krvnika otvoreno preti: Ako Ramuš bude izručen Srbiji, na Kosovu vas neće biti

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru ove godine je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u francuskom gradu Kolmaru, koji treba da 27. aprila odluči o njegovoj ektradiciji našoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. Vlasti u Beogradu podigle su protiv bivšeg vođe OVK i kosovskog premijera 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovo i Metohiji, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

To što je tada Haradinaj oslobođen, ima veze i sa aljkavim radom Suda u Hagu, ukazao je Vukčević. Naime, optužnica protiv njega tada je bila dosta “tanka”, a Haradinajevi saradnici su se potrudili da uklone sve značajne svedoke.

Vukčević kaže da je Haradinajev metod poznat, jer je to metod svake mafije. Prvo upozoravaju, pa pokušaju podmićivanje, sledi zastrašivanje i na kraju ubistvo. U ovom slučaju je došlo do ubijanja, što je ostale svedoke navelo na povlačenje, istakao je on i napomenuo da je to primer nesposobnosti ljudi iz Haga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Haradinaj je tačno znao ko može da ga ugrozi. Čim čuje da se Hag za nekoga od njih interesuje, on im pripreti da ništa ne pričaju. A ovi iz Haga su sve to nespretno radili. Kad dođe do ubistva svedoka, onda Hag saopšti da nisu bili pod njihovom zaštitom – rekao je bivši tužilac.

Foto: Facebook/Daut Haradinaj Foto: Facebook/Daut Haradinaj

U procesu protiv Haradinaja ubijeno je 19 potencijalnih svedoka, među kojima su sledeća imena:

- Ismet Musaj ubijen 2001. u Prištini.

- Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen 2002. u Peći.

- Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen 2002.

- Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002. vatrenim oružjem.

- Smailj Hardaraj ubijen 2002. iz vatrenog oružja u mestu Vitomirica kod Peći.

- Tahir Zemaj (ubijeni i sin Enis i brat Hasan) ubijen 2003. u Peći.

- Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni u Peći.

- Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj, pripadnici KPS, ubijeni 2003.

- Sadik Musaj ubijen 2005.

- Sinan Musaj nestao 2005. za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji kao pripadnik FARK.

- Đeljadin Musaj ubijen 2005. u selu Rašic kod Peći.

- Kujtim Beriša stradao 2007. u Podgorici u saobraćajnoj nesreći.

Podsećamo, ministarka pravde Nela Kuburović je u januaru ove godine, kada su novi dokazi  prosleđeni francuskom sudu, rekla da u proširenoj istrazi o zločinima Haradinaja ima 30 novih svedoka i drugih dokaza.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena - napomenula je tada Kuburović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA