PRIJEM U AMBASADI SAD: Meri okupila bivše i buduće ministre (FOTO)

"Obeležavanje Dana nezavisnost SAD je ove godine ujedno i proslava dve važne godišnjice, i to 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao i deset godina rada USAID-a u ovoj zemlji", rekla američka ambasadorka

  • 2

Američka ambasada u Beogradu priredila je danas prijem povodom obležavanja Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije, diplomatskog kora, poslovnog i kulturnog života, civilnog društva.

- Obeležavanje Dana nezavisnost SAD je ove godine ujedno i proslava dve važne godišnjice, i to 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao i deset godina rada USAID-a u ovoj zemlji - ukazala je u svom obraćanju gostima ambasador SAD u Beogradu Meri Vorlik.

Ona je pozdravjajući goste, na prijemu povodom Dana državnosti SAD, podsetila da je 5. jula 1882. godine Senat SAD ratifikovao dokument, koji uspostavlja diplomatske odnose između dve zemlje, a kasnije iste godine prvi zvanični američki predstavnici za Srbiju stigli su u Beograd.

- Ova godina predstavlja i desetu godišnjicu USAID-a u Srbiji. Tokom tog perioda američka vlada je obezbedila preko 840 miliona dolara pomoći podrške demokratskim institucijama Srbije i jačanju njenog ekonomskog potencijala - rekla je Vorlik.

Ona je istakla da je tokom dve i po godine, koliko je u Srbiji, upoznala hiljade srpskih građana iz svih sfera života – političare, poslovne ljude, predstavnike civilnog sektora, studente – koji su sledili svoje snove, i za sebe same i za svoju domovinu.

Vorlik je završila zdravicom, u kojoj je poželela da se srpsko i američko partnerstvo nastavi još mnogo godina.

TADIĆ PRISNIJI SA VUČIĆEM NEGO SA DAČIĆEM

Među zvanicama ambasadorke SAD u Beogradu Meri Vorlik bili su predstavnici gotovo svih političkih partija Srbije. Dnevni list "Blic" prenosi da su se dojučerašnji koalicioni partneri lideri Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije Boris Tadić i Ivica Dačić samo kratko, kurtoazno pozdravili i okrenuli leđa jedan drugom.

Tokom svečanog programa, Tadić je stajao pored vršioca dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Lideri dve najjače političke stranke u zemlji kratko su razgovarali, ali prisnije nego Tadić i Dačić.

Osim lidera najvećih srpskih partija, među gostima na prijemu bili su i mnogi "odlazeći" ministri poput Dragana Šutanovca i Žarka Obradovića, kao i bivša predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Na proslavu su došli i predstavnici diplomatskog kora kao i mnoge značajne ličnosti iz političkog i ekonomskog života Srbije.

Pre govora Vorlikove izvedene su himne SAD i Srbije, a za dobro raspoloženje gostiju bio je zadužen džez orkestar, a za apetit, kao i prošle godine, američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" i Hotel "Hajat".

(D. Z. / Agencije, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    5. jul 2012 | 16:18

    Pre bih rekao politicki soc.

  • Beograđanka

    5. jul 2012 | 20:57

    ahahah , da ova Meri ne govori srpski , malo sutra bi se ovaj krem bajčetinac sporazumeo sa njom. Ustvari ovo nije ni smešno...jadni mi šta dočekasmo i ko da nas bruka po belom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA