TENISKI INTERVJU, Majkl Devenport, ambasador V. Britanije: Volim Beograd, rado bih ostao da živim u Srbiji! (VIDEO) (FOTO)

Britanski ambasador u Srbiji za Telegraf kaže da nema favorita među ovdašnjim političarima, govori o fascinaciji Kalemegdanom, srpskoj dobrodošlici, novoj vladi, Kosovu, kraljici, Olimpijadi u Londonu...

  • 0

Njegova ekselencija britanski ambasador u Srbiji, Majkl Devenport, veliki je ljubitelj tenisa. O tome ko su bili njegovi favoriti na najprestižnijem teniskom turniru na svetu, Vimbldonu, Devenport je već govorio za Telegraf.

Nastavak intervjua, prvog u ciklusu Telegrafa "Opušteno sa ekselencijom", počinjemo pitanjem kada se prvi put sreo sa Srbima i srpskom kulturom:

- Bilo je to pre tačno 30 godina. Jednom prilikom, dok sam radio kao nastavnik engleskog jezika u Austriji, došao sam u vašu zemlju, boravio u Aranđelovcu i Beogradu. Tada sam počeo da se bavim srpskim jezikom, ali, nažalost, nisam nastavio, jer me je put odveo u druge zemlje - Rusiju, Poljsku... - otkriva Devenport na tečnom srpskom.

Njegova ekselencija dodaje da je pomno pratio dešavanja tokom protekle tri decenije na prostorima bivše Jugoslavije, tako da je na službu u Beograd došao odlično upućen. Ipak, sećanja na prvu posetu nisu izbledela ni posle toliko godina.

- Nikad neću zaboraviti toplu dobrodošlicu i način na koji me je dočekala porodica iz Aranđelovca, ali ni Kalemegdan kojim sam šetao. Beograd ima sjajne parkove i zelene tačke, a činjenica da leži na ušću dveju velikih reka, Save i Dunava, je neverovatna - priča naš sagovornik.

U Srbiji živi već dve godine sa suprugom i tri ćerke. U slobodno vreme igraju tenis, redovni su posetioci Ade Ciganlije. "Park na Adi nudi sve što treba i zimi i leti", kaže Devenport. Na pitanje da li bi po završetku diplomatskog angažmana mogao da nastavi da živi u Beogradu, uz široki osmeh odgovara:

- Naravno. Zašto da ne?

Hobi Majkla Devenporta je tenis, a mi smo pre uzbudljivog meča sa glavnim urednikom Telegrafa iskoristili priliku da porazgovaramo o gorućim pitanjima vezanim za izbor nove vlade Srbije, problem Kosova, zatim nastavili na opuštenije teme u vezi sa kraljicom Elizabetom i Olimpijskim igrama...

Uostalom, pogledajte i poslušajte šta je Njegova ekselencija rekla u ekskluzivnom intervjuu Telegrafu:

(Biljana Tasić / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA