≫ 

Čepurin: Laž i provokacija da je Rusija isporučila Hrvatima rakete (FOTO)

Cilj je da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda

  • 15

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije "laž i provokacija".

VUČIĆ PRE PUTA U MOSKVU RAZGOVARAO SA ČEPURINOM: Susret sa Putinom od zajedničkog interesa

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda.

- Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN - rekao je Čepurin.

Dodaje da je taj "informacioni napad" bio ostvaren uoči proslave za, kako kaže, Ruse i Srbe svetog praznika Vaskrsa - da bude što bolniji i da se smanje mogućnosti reagovanja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čepurin navodi da je interesantno da se priča o S-300 "ubacuje" u medije svakih pet, šest godina i dodaje da se dobro zna da su se kriminalne aktivnosti odvijale u trouglu "zemlja destinacije-posrednik-Ukrajina".

- Predstavnici hrvatske vlade više puta su javno priznavali da je to naoružanje stiglo iz Ukrajine. Da nije spremno za upotrebu. Da su prevareni. Kasnije su delovi ovog sistema otišli u jednu treću zemlju. Pogledajte internet. Pogledajte Vikiliks - rekao je Čepurin.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On kaže da je svima poznato ko je u međunacionalnim sukobima preopterećenom regionu Hrvatsku obilno snadbevao naoružanjem i ko su bili sponzori raspada Jugoslavije, a da sada neko pokušava da izvrne situaciju naopako.

Čepurin je upitao zašto ta priča, stara više od dvadeset godina, nije nikad bila istražena i zašto nisu izvedeni pred lice pravde naručioci, posrednici i isporučioci.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zašto kriminalni trgovci naoružanjem, ovi psi rata, osećaju sebe potpuno bezbedno? Privedite konačno tu priču kraju. A Rusiju ne treba da uplićete u to. Ostavite ruskog medveda na miru - zaključio je Čepurin.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je tvrdnje koje su ovih dana iznete u javnost u Hrvatskoj, navodeći da je toj zemlji nedvosmisleno isporučen sistem S-300, dok bivši ministar odbrane Andrija Hebrang tvrdi da kompletan sistem nikada nije isporučen Hrvatskoj, niti je bio u upotrebi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    17. april 2017 | 18:25

    e pa braco rusi sad vise nego ikad vam je prilika da tu svoju ljubav prema nama i pokazete.posaljite to sto ste obecali {samo molim bez onog poslali bi mi al nam rumuni ne daju prelet i sl}pa da sednemo za astalce i da se dogovorimo oko cene i roka isporuke tog vaseg s 300 . posto smo kako kazete braca nadam se da cemo to i dobiti pre nego potpuno zastari.

  • xxx

    17. april 2017 | 23:03

    A i ti rusi samo brinu za svoj interes,kakvo bratstvo kakvi bakraci

  • Splićo

    17. april 2017 | 20:51

    Čepurin se sada nastoji izvući iz skandala koji zapravo i nije skandal, jer se odvno zna da je HV imala sustav S-300, doduše nekompletan, koji je javno pokazala na vojnoj smotri na Jarunu 1995. Sasvim je izvjesno da Hrvatska nije mogla pribaviti taj sustav bez ruske privole i znanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA