Sve o kandidatima za premijera: Ko je delio flajere, ko je bio dečko koji obećava, ko je najbolji govornik, a ko je radio za Svetsku banku (FOTO) (VIDEO)

Portal Telegraf.rs vam donosi one poznate, ali manje poznate stavke biografija najozbiljnih kandidata za novog predsednika Vlade Srbije

  • 75

Prema najavama aktuelnog premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u narednih mesec dana trebalo bi da saznamo, ko će umesto njega voditi tim iz Nemanjine 11. Kaže da se izbor suzio na dva-tri imena. O imenima se duže vreme spekuliše u javnosti. Portal Telegraf.rs vam donosi one poznate, ali manje poznate stavke biografija najozbiljnih kandidata za novog predsednika Vlade Srbije.

ČIJI LJUDI SADA SEDE U SKUPŠTINI: Janković i Jeremić do poslanika bez izbora?

Vučić o kandidatima za premijera: Sužen krug na dva-tri imena

Na pitanje da li su u najužem krugu kandidata za novog premijera, ministri Ana Brnabić, Ivica Dačić ili Dušan Vujović,  Vučić je juče odgovorio da „neki jesu, a neki nisu“. On je to rekao posle razgovara u Patrijaršiji sa patrijarhom Irinejom, kome je prisustvovao i visoki funkcioner SNS i bivši ministar Nikola Selaković.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Upravo u tom krugu ljudi, kažu upućeni, treba tražiti ime budućeg prvog čoveka kabineta u Nemanjinoj 11.

ANA BRNABIĆ

Za Anu Brnabić mnogi kažu da je "osveženje" na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima, čije je poverenje uspela da zadobije za samo kratko vreme, i sa novinarima čija je "meta" od prvog dana zbog svog seksualnog opredeljenja, što je pokazala i u intervjuu za naš portal.

Beograđanka, rođena u septembru 1975. godine, završila je Petu beogradsku gimnaziju. Posle srednje škole odlazi na studije u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet Nortvud u državi Mičigen, gde tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Svoje obrazovanje nastavlja u Engleskoj, na Hul univerzitetu, gde završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Može se reći da poslovnu karijeru započinje još tokom studija. Delila je flajere u Londonu za školu engleskog jezika za pet funti na sat. Izdavala je i knjige u studentskoj biblioteci, što joj je bio najdosadniji posao. Tokom studija u Londonu radila je i za „Srpski informacioni centar“ na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću.

Nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU. Tu se zadržala samo dva meseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova "Kontinental vind Serbia", a od januara 2013. je i njen direktor.

U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U avgustu 2016. izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave.

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

IVICA DAČIĆ

Ivica Dačić je svakako kandidat sa najbogatijom i najdužom političkom karijerom. Već je obavljao funkciju premijera, na koju je došao izgovorivši sada već gotovo antologijsku rečenicu posle prvog kruga predsedničkih izbora 2012. godine. Tada su u drugi krug ušli Boris Tadić i Tomislav Nikolić, a Dačić je rekao:

- Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer.

Neko će mu zameriti poznanstva sa predstavnicima estrade, među kojima je pre svega Svetlana Ceca Ražnatović, sa kojom se zna još iz detinjstva i Žitorađe. U tom smislu, kažu i da je najbolji pevač među političarima.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

Sada obavlja funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, i sa tog mesta izneo nam je viđenje pozicije Srbije u svetu.

Ivica Dačić bio je verovatno najlepši novogodišnji poklon za svoje roditelje, s obzirom na to da je rođen 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Potiče iz skromne porodice. Otac Desimir je bio policajac, a majka Jelena domaćica. Zbog očeve službe su se često selili.

Ivica ima rođenu sestru Emicu koja je završila pedagogiju u Prištini i glumu u Nišu. Sa tri godine je naučio da čita i piše i važio je za dečka koji obećava. Večernje novosti su o njemu objavile članak pod nazivom „Enciklopedija u kratkim pantalonama“.

Osnovnu školu je pohađao u Žitorađi, a kada je imao 15 godina, otišao je u Niš gde je završio gimnaziju „Stevan Sremac“. 1989. godine je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Njegova prosečna ocena je bila 10 i imao je uspeha u studentskim naučnim istraživanjima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tokom studija je započeo političku karijeru u Savezu komunista, a zatim je prešao u Socijalističku partiju Srbije (SPS). Političku biografiju je počeo da ispisuje kao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. 1992. godine je postao portparol SPS-a i narednih osam godina je bio na toj funkciji, a narednih dvanaest je biran za poslanika Savezne skupštine SRJ i Skupštine Državne zajednice SCG.

Prelomne 2000. godine je postao potpredsednik stranke. Posle petooktobarskih demonstracija, kratko je bio koministar za informisanje. 2003. godine Slobodan Milošević je iz Haga tražio da Dačić bude izbačen iz stranke, ali on je izabran za predsednika Glavnog odbora SPS-a. Tri godine kasnije i zvanično je izabran za lidera socijalista, pobedivši Milorada Vučelića.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Više puta se kandidovao za predsednika države, do sada bezuspešno. 2008. godine SPS – Jedinstvena Srbija – PUPS su u koaliciji sa DS – G17 plus – SPO formirale Vladu u kojoj je Dačić bio zamenik predsednika i ministar unutrašnjih poslova, da bi četiri godine kasnije postao predsednik Vlade. Dve godine kasnije ga je zamenio Aleksandar Vučić. U tom periodu je potpisao Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U Banjoj Luci mu je uručen „Zlatni znak Policije Republike Srpske“.

Od aprila 2014. godine se nalazi na funkcijama prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i šefa diplomatije.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Kao sportski funkcioner, nalazio se na funkcijama: predsednika Fudbalskog kluba „Palilulac“, predsednika Košarkaškog kluba „Partizan“, predsednika Rukometnog kluba „Partizan“, potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednika Sportskog saveza Srbije.

Dobitnik je priznanja "Najevropljanin" za 2009. godinu.

Govori engleski i ruski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

DUŠAN VUJOVIĆ

Uz Anu Brnabić među nestranačkim kandidatima za premijera je i Dušan Vujović. Ističe se po svojoj akademskoj i međunarodnoj karijeri.

Dušan Vujović je rođen 1951. u Požarevcu. Diplomirao je 1974. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao i doktorirao.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Postdoktorske studije završio je 1990. na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju u oblasti primene strukturnih modela opšte ravnoteže na analizu strukturnih reformi u tranzicionim privredama.

Radio je kao asistent u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, a bio je asistent i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Početkom 1979. primljen je u Svetsku banku i od juna 2003. do kraja 2006. rukovodio je programom Svetske banke u Ukrajini.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Objavljeno je više desetina njegovih radova u domaćim i stranim časopisima u oblasti fiskalne politike, ekonomskog razvoja i rasta, institucionalnih i strukturnih reformi, inovacija, tranzicije.

Koautor je više knjiga i zbornika radova, i autor velikog broja studija i projekata restrukturiranja velikih preduzeća, reforme budžeta i javnog sektora.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Od 27. aprila 2014. obavljao je funkciju ministra privrede, a od 15. juna i poslove ministra finansija. Funkciju ministra finansija obavlja i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016.

Govori engleski i ruski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

NIKOLA SELAKOVIĆ

Najmlađi među kandidatima, i trenutno jedini koji nije na zvaničnoj funkciji je Nikola Selaković. Ipak, ako je suditi prema kladionicama, upravo on ima najveće šanse da zameni Aleksandra Vučića na mestu predsednika srpske Vlade. Jedan od poslednjih intervjua na mestu ministra pravde dao je upravo za naš portal.

Rođen je 1983. godine u Užicu. Nakon rođenja, šest godina je živeo u Novoj Varoši, da bi se kasnije sa porodicom preselio u Beograd. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju. Posle osnovnih i master akademskih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, od 2010. godine pohađa doktorske studije.

Tokom studija tri puta je pobeđivao na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu. Bio je član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Internacionalnog javnog prava „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", a 2007. godine dobio je prvu nagradu Alan Votson Fondacije za projekat „Dušanov zakonik i pravni transkripti".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Osnivač je, a u periodu od 2011. do 2012. godine bio je i predsednik Srpskog kulturnog kola "Despot Stefan Lazarević". Od 2010. godine predsednik je Instituta „Oratoria" – Centar za retoriku. Od 2003. godine je član, a od 2005. godine sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava Pravnog fakulteta „Forum Romanum". Na Pravnom fakultetu 2009. godine postaje stručni saradnik u nastavi na predmetima „Uporedna pravna tradicija" i "Nacionalna istorija države i prava", na kojima je 2010. izabran za asistenta.

Od 2008. godine je član Srpske napredne stranke. Bio je član Srpske radikalne stranke.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U januaru 2014. izabran je za potpredsednika stranke, a prethodno je bio član Predsedništva, Glavnog i Izvršnog odbora. Predsednik je stranačkog Saveta za pravna pitanja. Od 28. maja 2016. godine nije potpredsednik stranke, a tada je na Skupštini SNS izabran za člana Predsedništva.

Kada je jula 2012. formirana Vlada Srbije, postavljen je za ministra pravde i državne uprave. Nakon vanrednih izbora 2014. godine ponovo je izabran na funkciju ministra pravde. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ističe da govori engleski, francuski i italijanski jezik. Nedavno se oženio dugogodišnjom devojkom Milicom Stojanović, koja je radila u Ministarstvu spoljnih poslova, a danas je zaposlena u Ministarstvu pravde.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mare

    19. april 2017 | 15:39

    Ovo su sve profesionalci u svojim oblastima tako da sam uveren da koga kod Vucic izabere da ce ga dostojno zameniti na toj funkciji.

  • Kele

    19. april 2017 | 15:51

    Moj favorit je Ana Brnabic.

  • Sarlinda

    19. april 2017 | 15:53

    Vucic ce doneti pravu odluku u to ne sumnjam!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA