Hrvati raspoređuju vojsku na granicu sa Srbijom: Inženjerija na ulicama Vukovara

Raspoređuje se oko 1.000 profesionalnih vojnika, a planira se stvaranje i barem još toliko rezervista

  • 28

Tokom ove i naredne godine u četiri hrvatska grada, Vukovar, Varaždin, Sinj i Ploče, u kojima je bar deset godina bila retkost videti uniformu hrvatskog vojnika, sada će ih građani viđati mnogo češće. U centru pažnje srpske javnosti je Vukovar. Prema odluci, hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića, tamo će biti biti upućene dodatne snage inženjerije, čiji se zadaci između ostalog vezuju za reku Dunav, odnosno granicu sa Srbijom.

Ne zveckamo oružjem, ali smo spremni da se branimo: Nikolić na prijemu povodom Dana Vojske

Kosovo se naoružava: Kupuju pet helikoptera

Odlukom hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića, u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče vraćaju se jedinice hrvatskih Oružanih snaga. U objašnjenju stoji potreba redefinisanja postojećeg rasporeda vojske i poziva se na kontekst „promena sigurnosnog okruženja“.

Foto: morh.hr Foto: morh.hr

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane pojašnjavaju da su, u svetlu aktuelnih pomeranja snaga članica NATO i vojnika SAD prema svojim istočnim granicama i prema Rusiji, zaključili da i Hrvatska treba da rasporedi vojsku u granična područja. Raspoređuje se oko 1.000 profesionalnih vojnika, a planira se stvaranje i barem još toliko rezervista.

Foto: morh.hr Foto: morh.hr

U Vukovaru, u kasarni "204. Brigade HV-a" trenutno je smešteno 80 pripadnika inženjerije, a spominje se raspoređivanje stotinak vojnika. Nove snage stigle bi iz obližnjih Vinkovaca.

Kako je ovaj grad u bolnom sećanju zbog ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka, ali i zbog granice sa Srbijom, najave da će u njemu doći do razmeštanja dodatnih snaga hrvatske vojske budi posebnu pažnju ovdašnje javnosti.

Foto: morh.hr Foto: morh.hr

Vojni analitičar Aleksandar Radić za portal Telegraf.rs kaže da ovaj potez hrvatskog Ministarstva odbrane možemo da shvatimo dvostruko - Vukovar, simbolično i bezbednosno, ali i kao socijalno-ekonomski potez Zagreba.

- Sa jedne strane to možemo da shvatimo kao bezbednosni pritisak na Srbiju, ali i sa druge strane, Hrvati su prošli isti proces kao i mi. Smanjenje broja garnizona, ukidanje jedinica, a onda se prepoznalo da je potrebno ponovo uspostaviti garnizone na mestima gde su tako olako ukinuti - objašnjava Radić.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

U tom smislu, Radić je rekao da razmeštanje dodatnih snaga treba vezati i za otvaranje radnih mesta, te da je to socijalna komponenta ovog poteza Vlade Hrvatske.

Sličnog je stava i Igor Tabak, analitičar hrvatskog portala Obris. On, za Al Džaziru, kaže da razmeštanje hrvatskih snaga prema istoku, nema veze sa strateškim delovanjima NATO-a zbog "ruske pretnje".

Foto: morh.hr Foto: morh.hr

Smatra da su hrvatski razlozi banalnije prirode, a deo njihovog smisla, kaže, treba tražiti i u "propagandnim vodama".

Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

- Tako se nekad govorilo o brigadi "Pume", a sada je od nje ostala samo jedna jedinica, mornaričke pešadije u Hrvatskoj uopšte nema već čitavu deceniju, dok će inženjeriji u Vukovaru i dalje trebati posebne međudržavne dozvole za izlazak na Dunav, reku za čije ikakvo forsiranje ionako nedostaje oprema - kaže Tabak.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Al Džazira/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzontra

    19. april 2017 | 16:46

    Hitne vojne vezbe u Srbiji u Sremu, dici sve sto postoji od vojske!!! Cisto radi provere borbene gotovosti. Steta sto ne mogu iznenadno biti pozvane i Ruske snage da ucestvuju u istim...

  • BOZA ZEMUNAC

    19. april 2017 | 15:02

    A mi . Šta mi čekamo ?

  • Cetnici

    19. april 2017 | 14:58

    Dobro dosli,ceka ih haubica na ravnoj gori...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA