Nikolić-Gordon: Osigurati bezbednost Srba na Kosmetu

Predsednik Srbije posle sastanka s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Gordonom rekao da su neprihvatljivi incidenti u kojima državljani Srbije bivaju povređeni ili smrtno stradaju

  • 0

U zgradi Predsedništva oko 10.20 završio se sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolićapomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Gordonom, koji boravi u poseti Beogradu.

Po završetku sastanka, kome su prisustvovali i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik i Nikolićev savetnik Marko Ðurić, Nikolić je istakao da je neophodno da međunarodne strukture, koje su prisutne na Kosovu, obavljaju zadatke u skladu s mandatom koji je odobrila Republika Srbija i osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih građana južne pokrajine.

Nikolić je rekao je da su neprihvatljivi incidenti u kojima državljani Srbije bivaju povređeni ili smrtno stradaju, a koji su u poslednje vreme, očigledno namerno, sve češći, i istakao da takvi zločini ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu, pogotovo pred nastavak dijaloga s Prištinom.

Govoreći o toku formiranja nove vlade, Nikolić je izrazio uverenje da će se taj proces što pre realizovati. Filip Gordon je rekao će SAD sarađivati  sa svakom vladom koju izabere Skupština Srbije.

Gordon je na "Kroacija samitu" u Dubrovniku u subotu poručio da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Prema njegovim rečima, podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo, a SAD mogu i hoće da pomognu, ali Beograd mora da prestane da podržava - kako je kazao - ilegalne bezbednosne i sudske strukture na severu Kosova i obezbedi potpunu slobodu kretanja za sve.

Gordon je na sastanak s mandatarom za sastav nove vlade, liderom socijalista Ivicom Dačićem, stigao u Palatu Srbija u 10:30, odmah nakon razgovoa s Nikolićem, a sinoć je razgovarao sa predsednikom DS-a Borisom Tadićem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA