Za koga će Srbija navijati 7. maja: Šta nam donosi Makron, a šta Le Penova?

Ishod francuskih predsedničkih izbora važan je geostrateški za ceo svet, pre sve Evropu i Evropsku uniju. Značaj, samim tim nije ništa manji ni za Srbiju. U analizi za portal Telegraf.rs politički analitičari izneli su svoje viđenje za koga bi trebalo da navijamo u drugom poluvremenu duela Makrona i Le Penove 7. maja

  • 25

Sportskim žargonom rečeno, odigrano je prvo poluvreme francuskih izbora. U drugi krug su prošli nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron, sa 2,5 procenta prednosti u odnosu na desničarku i liderku Nacionalnog fronta Marin Le Pen. Naravno, ta prednost se briše u drugom krugu i ostaje kao psihički pritisak Le Penovoj, a moralna podrška Makronu i njegovim pristalicama. Ishod ovih izbora važan je geostrateški za ceo svet, pre sve Evropu i Evropsku uniju. Značaj, samim tim nije ništa manji ni za Srbiju. U analizi za portal Telegraf.rs politički analitičari izneli su svoje viđenje za koga bi trebalo da navijamo u drugom poluvremenu francuskih predsedničkih izbora 7. maja.

Ako pobedi Marin Le Pen, Evropu očekuje ovaj MRAČNI SCENARIO: Da li joj u tome pomažu Putin i Tramp, a gde je Srbija u celoj priči (FOTO)

Kakve su prognoze posle izbora u Francuskoj i da li će izazvati zemljotres u Evropi: Le Pen zadala prvi "niski" udarac Makronu (VIDEO)

I dok će veći deo naše zemlje biti u slavljeničkom raspoloženju zbog proslave velike slave u Srba, Đurđevdana, Francuska će jutro 7. maja dočekati podeljena. Podeljena u podršci između vizija Francuske i Evrope Makrona i Le Penove.

Foto: Guliver/Jeff J Mitchell/Getty Images Foto: Guliver/Jeff J Mitchell/Getty Images

Nije nemoguće da se će se tokom slavske trpeze, povesti i priča, ko bi bio bolji izbor za Srbe i naše interese. Kako je podeljen stav Francuza, tako je i podeljen stav Srba. Podeljen oko ne baš najjasnije politike Makrona prema ovom delu Evrope, ali jasne podrške opstanku EU i populističkih izjava Le Penove da je našem narodu učinjena nepravda u vezi sa Kosovom, Republikom Srpskom i Republikom Srpskom Krajinom.

Takođe, ne treba izgubiti vekovno prijateljstvo Srba i Francuza ovekovečeno i u Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Ipak, uticaj Francuske nije toliko veliki kao što je bio sa početka prošlog veka. Danas je značajan njen stav kao druge sile EU.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Mislim da je Srbiji bitno da EU opstane, jer je to strateški prioritet spoljnopolitičkog delovanja Beograda, te da je bitno da pobede snage, koje će se zalagati za opstanak Unije, odnosno postojećih evropskih standarda i vrednosti - kaže za Telegraf.rs Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Đukanović ne očekuje neke značajne promene u francuskoj politici, s obzirom na to da veće šanse za izbor ima Makron.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Svaka avantura sa raspadom EU neće proći bez reprekusija na Zapadni Balkan, možda čak i prilično složenih i problematičnih. Tako da mislim da je za Srbiju bolja stabilnost EU, nego bilo koje njeno razbijanje - ističe potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Francuska je jedna od zemalja osnivača EU i malo je tužno sa stanovišta istorije Unije da se u zemlji odakle je ponikla ta ideja, ona sada dovodi u pitanje, izjavio je za naš portal Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

- Le Penova insistira ne toliko na antievropeizmu, koliko na suverentitetu, na način na koji je de Gol, francuski suverentit branio. To može da bude popularno, može da odnese jedan broj glasova, ali ja se nadam da će prevladati razum, da će druga opcija, blago proevropska, pobediti i da će Francuska ostati u EU - kaže Crnobrnja.

Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial

Na naše pitanje kakve će posledice sve navedeno imati za Srbiju, predsednik Evropskog pokreta kaže da će doći do daljeg odlaganja pridruživanja naše zemlje Uniji.

- EU u ovom trenutku ima toliko svojih teških internih problema, da pitanje proširenja pada barem za još jednu lestvicu unazad - pojašnjava Crnobrnja.

Crnobrnja napominje da Srbija treba da očekuje slabiju EU, koja neće imati nikakav razlog za ubrzanje evrointegracija, već naprotiv - da ga usporava.

- Evropska unija u dve brzine već postoji. Nisu sve članice u evrozoni, odnosno Šengenu. Prema tome, od Mastrihta ka ovamo mi imamo EU u dve brzine. Sada će zemlje, poput Srbije koje teže ka članstvu, EU pokušati da okupi u "jednom hodniku", gde bi trebalo da međusobno sarađuju i tu se sada prebacuje težište pažnje, a ne na ubraznom otvaranju i zatvaranju poglavlja - napominje Crnobrnja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sada već izvsna pobeda Makrona donosi mnogo nepoznanica, smatra Dušan Gujaničić iz Instituta za političke studije. Naime, on za portal Telegraf.rs kaže da se Makron nije naročito izjašnjavao oko pridruženja novih članica EU.

- Već će gledati da u bliskom partnerstvu sa Nemačkom reformiše EU, za razliku od Le Pen koja ima značajno radikalniji stav, koja bi verovatno raspisala referendum o ostanku Francuske u Uniji - rekao je Gujaničić.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Nas prvenstveno zanima naš interes, kaže Gujaničić i napominje da se Le Pen izjasnila u pogledu Kosova veoma pozitivno, da je to sastavni deo naše zemlje, kojoj je učinjena nepravda 1999. godine, dok se Makron nije izjašnjavao po tom pitanju, te da treba pretpostaviti da bi nastavio sličnu politiku kao dosadašnji francuski predsednici.

- Što se tiče Srbije naše članstvo je neizvesno zbog nepoznanice u vezi sa budućnošću EU, bez obzira ko bude bio na čelu Francuske, ali je definitivno bolje, zbog stava oko Kosova, da na čelu bude Marin Le Pen - smatra Gujaničić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДР

    24. april 2017 | 17:00

    Да не буде као ономад, Трампе Србине!???Зашто се заносимо,па људи гледају својуземљу,баш их брига за Србију!

  • Putin R.S

    24. april 2017 | 16:48

    Za Le Pen naravno.

  • Херој Младић

    24. april 2017 | 20:14

    Napred Marin!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA