Srbiju niko ne ucenjuje i ne tera u Evropsku uniju: Joksimović na zasedanju Nacionalog konventa

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, izrazila je danas nadu da će Srbija do kraja juna, uz, kako je rekla, sve prepreke sa kojima se suočava, moći da otvori još dva ili tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom

  • 72

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Srbiju niko ne ucenjuje i ne tera da ide u EU i pozvala i organizacije civilnog društva da u komunikaciji sa građanima to jasno kažu. Kao predstavnici civilnog društva trebalo bi da razbijate percepciju da nas neko na nešto tera, rekla je Joksimović na četvrtom plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o EU, organizacije više od 700 organizacija civilnog društva koje učestvuju u konsultacijama o pregovaračkim pozicijama u pregovorima sa EU.

Za koga će Srbija navijati 7. maja: Šta nam donosi Makron, a šta Le Penova?

Han IZNERVIRAN zbog Raminih i Tačijevih izjava: To im se može "obiti o glavu"

Prema njenim rečima, tu "površnu i netačnu percepciju da nešto moramo" na demagoški način podržavaju neke političke stranke i interesne grupe, zbog čega se širi se predstava "da smo ucenjeni".

Joksimović je rekla da je put ka EU i unutrašnjepolitička i spoljnopolitička odluka koja je doneta pre više od deceniju, i utemeljena je i formalnim ugovorima u okviru evropskih integracija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Navela je da će uprkos problemima u Uniji i troškovima koji, kako je navela, nisu samo finansijski, koristi od pridruživanja Uniji mnogo veće, i to između ostalog i na ekonomskom, bezbednosnom i kulturnom planu.

Takva odluka je legitimna dok god se građani na izborima opredeljuju za vlade čiji cilj je put u EU, a građani će, kako je istakla, pre pristupanja ionako moći o tome sami da odluče na referendumu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rekla je da "nije preterano osetljiva" na kritike koje dolaze iz EU i koje su po njenoj oceni "često pokazatelj frustracije što se postavljeni standardi ne primenjuju uvek u zemljama EU".

Ministarka za evropske integracije rekla je da Srbija "ima izgleda da zadrži dobru dinamiku tokom malteškog predsedavanja EU" u prvoj polovini ove godine i posle toga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ne govoreći o konkretnim planovima u pogledu broja poglavlja, navela je da je pregovaračka pozicija za poglavlje 30 u pregovorima sa EU o spoljnim ekonomskim odnosima usvojena danas na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije, a da su nedavno usvojene i pozicije za poglavlje 7 - pravo intelektualne svojine, 29 - carinska unija, kao i da se finalizuje pozicija za poglavlj 6 - pravo privrednih društava.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gagac

    25. april 2017 | 10:51

    Srbija je odredila svoj put put bez ucena.

  • Ranko

    25. april 2017 | 00:38

    Ovaj napredak nama svakako treba da znaci! To pokazuje koliko EU ima poverenje u nas!

  • samir

    24. april 2017 | 17:32

    Srbija je drzava koja sada cvrsto stoji na svojim nogama i ne podleze vise nikakvim ucenama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA