Koalicioni sporazum SNS-SPS-URS u 9 tačaka

Potpisivanjem sporazuma SPS, SNS i URS se obavezuju da će raditi na ubrzanju evropskih integracija, ekonomskom oporavku, borbi protiv kriminala, slobodi medija i reformi obrazovanja

  • 1

Sporazum, koji će tokom dana potpisati novi partneri za pravljenje vlade, SPS, SNS i URS trebalo bi da sadrži devet tačaka, koje će potpisnicama biti okosnica državne politike.

1. tačka - odnosi se na "nastavak i ubrzavanje evropskih integracija", u kojoj se navodi da će potpisnice nastojati da ubrzaju proces evropskih integracija, kako bi do sredine juna 2013. Srbija dobila datum za otpočinjanje pregovora o članstvu.

Posebno je zanimljiv pasus u okviru ove tačke koji se odnosi na KiM, koji na dva mesta upotrebljava reč "realnost".

- Aktivan pristup Srbije evropskim integracijama podrazumeva uvažavanje realnih geopolitičkih i ekonomskih uslova, kako bi se u datoj političkoj stvarnosti našla najbolja rešenja za Republiku Srbiju i njene građane – piše u tekstu.

2. tačka - nosi naziv "Suštinski ekonomski oporavak zemlje i podizanje životnog standarda građana". Time je predviđeno da kroz smanjenje državnog aparata, kao i kroz donošenje novog Zakona o javnim nabavkama , dođe do uštede od 600 miliona evra na godišnjem nivou. Predviđa se i ukidanje nepotrebnih nameta i uvođenje izmena sistema PDV-a, koja bi relaksirala poslovanje malih i srednjih preduzeća.

3. tačka - odnosi se na uspostavljanje pravne države i vladavine prava. Ističe se neophodnost otklanjanja svih negativnih posledica reforme pravosuđa, a najavljeno je da su strane saglasne da se preispitaju nedavno doneti pravosudni zakoni.

4. tačka - odnosi se na iskorenjavanje korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala. Javnost u radu državnih službenika, uvođenje obavezne kontrole imovine funkcionera, jačanje nezavisnosti i povećanje ovlašćenja organa koji se bave borbom protiv korupcije, kontrola i revizija privatizacije i jačanje kaznene politike, neke su od mera koje će biti sprovedene.

5. tačka koalicionog sporazuma se odnosi na reformu državne uprave.

6. tačka pod nazivom Profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima se odnosi na najavljivanju departizaciju.

7. tačka Decentralizacija i regionalni razvoj što je bila i jedna od glavnih tema tokom predizborne kampanje.

8. tačka obuhvata zdravstvo, obrazovanje i naukuReforme obrazovnog sistema će se odraziti na Obrazovni program koji, kako se navodi, mora biti prilagođen potrebama društva i privrede.

9. tačka se bavi stvaranjem istinski demokratskog društva i slobodnih medija. Navodi se da će potpisnice sporazuma učestvovati u reformi medija, kako bi doprinele njihovoj nezavisnosti, s posebnim naglaskom na ukidanje autocenzure.

(Telegraf.rs / Izvor: Svedok, Tanjug, Foto: Telegraf, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    10. jul 2012 | 14:45

    Ovaj program sam mogao ja da im napravim za 1 dan. Nego, mene ne interesuju ove tacke, interesuju me konkretne mere u sprovodjenju. Kako oni to planiraju da urade? Posebno za prosvetu. Jedino sto je Obradovic reformisao je to da se iz drzavnog budzeta finansiraju privatni fakulteti. Omogucenoim je koriscenje studentskih domova, studentskih menzi, daju im se drzavni projekti... Cak najavljuju i finansiranje studenata iz drzavnog budzeta na privatnim fakultetima. Zamislite situaciju, konkurs za studentski dom u Bg. Jave se studenti sa drzavnih fakulteta koji su izginuli da steknu uslov za sl godinu i nemaju neke proseke i prijave se studenti sa privatnih fakulteta koju su imali obavezu samo da plate redovno skolarinu i imaju odlicne ocene i veliki broj ispita. Ko ce dobiti studentski dom i menzu? Ko ce dobiti studentski kredit i stipendiju? Necu da finansiram tatine i mamine sinove koji teraju bes na privatnim fakultetima, a nikada mi nije zao da mi odbijaju od plate za studente na drzavnim fakultetima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA