Plate i penzije veće do kraja godine, Vlada spremna za povećanje minimalca

Predstoje im, kako kaže Vulin, razgovori sa poslodavcima i sindikatima, a rok za završetak dogovora je 15. septembar kako bi se nova minimalna cenara rada počela primenjivati od naredne godine

Red, redovi, čekanje u redu, banka, penzioneri, zaposleni, bankomat Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da će zbog dobrih fiskalnih rezultata plate i penzije biti povećane do kraja godine, da će biti ukinuti penali na penzije posle 65 godine i povećana minimalna cena rada.

"Vulin dobacuje da su neki članovi Vlade palili Skupštinu"

Sledi povećanje plata i penzija, VEĆE NEGO IKAD! Vučić najavio još jednu VAŽNU IZMENU u vezi radnog staža

- Kada predsednik Vlade kaže da će biti povećanje plata i penzija to je tako. Mi smo sada u ovom budžetu omogućili da obezbedimo sredstva da to bude do kraja godine. Vrlo brzo će se znati i koliko će to povećanje biti - rekao je Vulin gostujući na RTS.

On kaže da je premijer (Aleksandar Vučić) najavio da je Vlada Srbije spremna da se poveća minimalna cena rada na osnovu fiskalnih rezultata, procene koliko će napredovati privreda, koliki će biti rast BDP.

Predstoje im, kako kaže, razgovori sa poslodavcima i sindikatima, a rok za završetak dogovora je 15. septembar kako bi se nova minimalna cenara rada počela primenjivati od naredne godine.

Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad

Govoreći o ukidanju penala za penzionere koji su otišli u penziju sa punim radnim stažom, ali pre 65 godine, Vulin kaže da premijer pre godinu dana izdao uputstvo njegovom ministarstvu da počnu pregovore sa MMF-om oko ukidanja penala i da se ti pregovori sada privode kraju.

Penzioneri su zbog tih penala, pojašnjava mogli da imaju umanjenje i do 20 odsto. To će sada biti ukinuto, te sa navršenih 65 godina penzioneri će moći da primaju pun iznos penzija.

Vulin kaže da će se morati ići na izmenu zakona, koja će biti završena do leta, te da će zakonom osim penala biti obuhvaćeno i ukidanje privremenih rešenja za penzije , kao i da se reši problem poljoprivrednih penzija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. maj 2017 | 11:52

    Koliko botova salje komentare, prosto neverovatno. Lepo je to sto se u drzavnim firmama povecavaju plate, a sta cemo sa privatnicima? Oni sve bogatiji a ljudi rade za minimalac.

  • Ivan

    2. maj 2017 | 12:21

    Kako vas nije sramota vas botina da tako lazete da nam je tako dobro,sramite se vi botovi svi u drzavnim firmama mahom nepismeni sa dobrim platama,a mi ostali radimo u velikim trgovackim lancima( maxi,idea,veropulos,roda) i kod privatnika sa 250 sati rada racuna 180hx130=23 400 plus markica,sta hocete,kakvo bolje ma begaj bre!

  • ZIMER NBGD

    2. maj 2017 | 11:59

    Ja potpisao ugovor 29 alrila u drzavnoj firmi na 125din a koliko znam minimalac je 130 din tako da me ne pogadja jel je ovo srbija i sve moze i ne moze jos i radim na ugovor 15god

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA