Jedina nada za Haradinajeve žrtve - Specijalni sud za zločine OVK

Ako taj sud počne da radi, moglo bi da se desi da se Haradinaj pojavi, ja mislim da su dokazi takvi da bi mogao da bude osuđen pred tim sudom, smatra nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević

  • 12

Nakon što je francuski sud u Kolmaru oslobodio Ramuša Haradinaja, sve nade Srbije i porodica žrtava usmerene su ka formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu. Ramuš Haradinaj ne treba da se raduje, nije oslobođen i dalje je pod optužnicom, mislim da ćemo biti uporni i nastavićemo da ga gonimo, izjavio je, bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Hapšenje mu i dalje visi nad glavom: Haradinaj bezbedan samo na Kosovu

Albanska narko-vojska pretnja jugu Srbije i policiji

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije oglasila se saopštenjem u kojem nije krila razočaranje povodom sramotne odluke francuskog suda da oslobodi Haradinaja.

- Prema toj necivilizovanoj praksi, pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je ’kolateralna šteta’ takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao ’sporedna šteta’ tragičnih zbivanja na tom prostoru - navodi se, između ostalog, u tekstu.

POSTAVLJANJE

Kako ostaje pitanje, da li će u budućem periodu neka druga zemlja uhapsiti Haradinaja i postupiti po zahtevu Srbije, kao verovatno jedina i poslednja šansa da će zločinca stići pravda ostaje formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ističe da će optužnica protiv Haradinaja ostati na snazi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Videćemo da li će Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava ili ima ozbiljnu nameru da proceisura sve koji su počinili zločine na Kosovu - kaže Ljajić.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da svi dokazi stoje i da treba da se izvedu pred nekim sudom. On očekuje da bi Haradinaj mogao da odgovara pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Prištini.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović Foto: Tanjug/Darko Vojinović

- Mogao bi da se nađe na optuženičkoj klupi, samo treba doći do suda. Ako taj sud počne da radi, moglo bi da se desi da se Haradinaj pojavi, ja mislim da su dokazi takvi da bi mogao da bude osuđen pred tim sudom. Mislio sam da će biti kompromis da se izruči novom sudu, zapazio sam da su aktivnosti oko tog suda dosta ubrzane, pa sam mislio da će se napraviti neko premošćenje - kaže Vukčević.

Međutim, ono što ponovo može ugasiti srpske nade jeste najava koju smo čuli od međunarodnog advokata Gregora Smita. On je izjavio da će Specijalni sud za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova biti aktivan tek za nekoliko meseci, pošto poslovnik o radu suda bude u potpunosti usklađen sa kosovskim ustavom.

Smit kaže da je već razgovarao sa brojnim osobama kojima bi moglo da se sudi u Specijalnom sudu, ali nije naveo njihova imena, preneo je RTS.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ovaj advokat je u međunarodnom sudu u Hagu branio Ramuša Haradinaja u dva procesa, ocenivši da bi ponovno pokretanje slučaja protiv Haradinaja pred Specijalnim sudom "bilo ne samo šokantno, već i izuzetno zabrinjavajuće, jer bi to bilo apsolutno kršenje vladavine prava u svim aspektima".

Smit tvrdi da je u slučaju Haradinaja u Hagu, u dva navrta utvrđeno da su dokazi koje je izvelo tužilaštvo nepotpuni, a svedoci nepouzdani u pogledu njegove umešanosti i optužbi protiv njega.

- Dakle, ovo bi trebalo da bude završena epizoda i nadam se da stvari stoje tako - rekao je Smit prištinskim medijima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mića

    2. maj 2017 | 21:25

    nije taj sud napravljen da bi sudio koljačima i njihovim insruktorima..ni jedan koljač neće biti osuđen, nego opt će se suditi srbima

  • ХМ

    2. maj 2017 | 20:54

    Ако му буду судили у Приштини прогласиће га невиним и рећи ће нам да више не може да му се суди. Документи за суђење се несмеју дати јер ће побити све сведоке.

  • Realan

    2. maj 2017 | 15:43

    Cemu sluzi drzava? Sta radi sef biroa za kordinaciju sluzbi bezbednosti i sefovi sluzbi? Neka ga dovedu u Ustanicku na saslusanje, hapsili su i Srbe osumnjicene za ratne zlocine nek uhapse i njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA