Rešiti status Humanitarnog centra ili ga ugasiti: Dačić o primedbama Zapada

To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost, jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar, rekao je Dačić

  • 18

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će sledeće nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost, jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar, rekao je Dačić za današnju "Politiku".

BALKAN PRED EKSPLOZIJOM - Zastrašujući izveštaj NATO o regionu

"I da jesam budući premijer, ne bih vam rekao"

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra "na čekanju" još od avgusta 2014. godine.

- Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šef diplomatije je podsetio da je bivši predsednik Boris Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 2006. godine potpisao Sporazum o zašiti statusa i pristupu korišćenja infrastrukture u Srbiji u kom se kaže da će status osoblja SAD (oružane snage i civilno osoblje Ministarstva odbrane) biti ekvivalentan statusu administrativnog i tehnickog osoblja ambasade SAD.

U sporazumu između članica NATO i ostalih država učesinica Partnerstva za mir, potvrđenog u Skupštini Srbije 2015. godine. takođe su slične formulacije, kaže Dačić, dok Vojna kancelarija NATO suštinski ima diplomatski imunitete.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Šta je onda problem sa centrom u Nišu, koji čak nije ni vojni nego civlini i humanitarni i to zajednički srpsko-ruski? U predlogu sporazuma stoji gotovo ista formulacija - rekao je on i upitao da li je problem što je Rusija u pitanju.

Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status.

- Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom - zaključio je Dačić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poletarac/70

    5. maj 2017 | 10:50

    Ako rusi odu gotovi smo..

  • mihailovic

    5. maj 2017 | 20:15

    Dacicu, Amerikanci su okupatori juzne Srbije Kosovo i Metohije imaju nelegalnu vojnu bazu Bondstil a vi pricate gluposti ! Hocemo vojne Ruske baze po celoj Srbiji ukljucujuci od 1999 Nato vojno okupiranu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju !!!

  • Dejan Bajić

    5. maj 2017 | 12:13

    Pod hitno modernizovati vojsku Srbije uz pomoć Rusije!Živela Rusija! !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA