46

ZBOG OVOGA "GORI" BALKAN: Svi sukobi država na jednom mestu

Iako su države Zapadnog Balkana potpisale deklaraciju da neće jedna drugoj blokirati put ka EU zbog bilateralnih pitanja, u praksi je to daleko od dogovorenog

Decenijama već Balkansko poluostrvo važi za "bure baruta" koje nikako da se kultiviše i pretvori u oazu mira i prospariteta, kakva je recimo Skandinavija. Baš kao u pozorišnoj predstavi, a potom i na filmu, dovoljna je i najmanja iskra da dovede do katastrofe. Iako su države Zapadnog Balkana potpisale deklaraciju da neće jedna drugoj blokirati put ka EU zbog bilateralnih pitanja, u praksi je to daleko od dogovorenog.

ZBOG "VELIKE ALBANIJE" Srbija uručila četiri zahteva Evropskoj uniji

BALKAN PRED EKSPLOZIJOM - Zastrašujući izveštaj NATO o regionu

Većina bivših jugoslovenskih republika ima bilateralne sporove koji se odnose na pitanje sukcesije i imovine. Pored toga, Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina takođe se spore oko procesuiranja ratnih zločina i statusa izbeglica.

SRBIJA - HRVATSKA

Hrvatska je poseban slučaj na Balkanu, a ulazak u EU i NATO ni izbliza nisu otklonili opasnost da iskra zapali balkansko bure baruta. Razbijanje ćiriličnih tabli u Vukovaru, postavljanje tabli sa ustaškim pokličom Za dom spremni, napadi na srpske turiste u Dalmaciji i po Zagrebu, kao i najava proglašenja kardinala Stepinca za sveca tek su vrh ledenog brega povampirenog ustaštva.

Foto: Tanjug/FaH

Foto: Tanjug/FaH

Čak se i u izveštaju američkog Stejt departmenta navodi da je nasilje prema pripadnicima etničkih manjina najveći problem u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj. I umesto da u Zagrebu krenu sa čišćenjem svog dvorišta, odatle dolazi carinski rat i blokada za Srbiju u pregovorima sa Evropskom unijom. Zapaljive izjave s obe strane Dunava upotpunila je i mini-trka u naoružavanju.

Zvanično, kao glavne tačke sporenja Srbije i Hrvatske pominju se granica na Dunavu, srpski Zakon o regionalnoj jurisdikciji, i status manjina sa obe strane granice.

SRBIJA - BOSNA I HERCEGOVINA

Uprkos pomirljivim tonovima iz Beograda, i rečima podrške jedinstvenoj BiH koje upućuje najviše rukovodstvo Srbije, jako često se pre svega iz zvaničnog Sarajeva upućuju otrovne strelice ka nama.

Poslednji primer je pokušaj revizije tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je inicirao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Tu je i dalje otvoreno pitanje definisanja zločina u Srebrenici.

Fontana ispred Palate mira u Hagu u kojoj se nalazi Međunarodni krivični sud, čiji se toranj vidi u pozadini. Foto: Wikimedia Commons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Fontana ispred Palate mira u Hagu u kojoj se nalazi Međunarodni krivični sud, čiji se toranj vidi u pozadini. Foto: Wikimedia Commons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Takođe, međusobne odnose opterećuju i granični sporovi.

SRBIJA - KOSOVO I METOHIJA

Odnos Beograda i Prištine se ogleda kroz Briselski dijalog, koji je od strane kosovskih Albanaca zamrznut posle poslednjih dešavanja u vezi sa Ramušem Haradinajem. No, tenzije su u porastu poslednjih godinu dana, od spora oko slanja "srpskog voza", preko pokušaja formiranja "Vojske Kosova", do više nego zapaljivih izjava prištinskih zvaničnika u vezi "Velike Albanije".

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Iako, zvanični Beograd na sve načine pokušava da nastavi dijalog, odnosno da se sprovede u delo dogovoreno i potpisano, čelnici privremene administracije u Prištini na sve načine opstruišu sporazum.

SRBIJA - BUGARSKA/RUMUNIJA

Iako se čini da naša zemlja nema otvorenih pitanja za istočnim susedima, u pregovorima u pristupanju Evropskoj uniji, s vremena na vreme iskoči pojedini zahtev Sofije, odnosno Bukurešta u vezi zaštite prava bugarske, odnosno rumunske manjine u Srbiji.

Obično posle intervencije vodećih zemalja EU, ti glasovi budu umireni.

HRVATSKA - BOSNA I HERCEGOVINA/CRNA GORA

Osim graničnog spora sa Srbijom na Dunavu, Hrvatska se sukobljava i sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Crnom Gorom. Zagreb se sa Sarajevom spori oko izgradnje Pelješkog mosta, ali oko graničnih prelaza, dok je spor sa Podgoricom oko Prevlake pred međunarodnom arbitražom.

Kako je Hrvatska članica EU, ona se u ovim sporovima ponaša autorativnije i u mnogome zloupotrebljava taj svoj "povlašćeni" položaj.

CRNA GORA - KOSOVO I METOHIJA

Spor oko Prevlake nije jedini teritorijalni problem Crne Gore. Kako su priznali južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu, sada su u sporu sa Prištinom oko demarkacije granice.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Taj spor dodatno otežava viznu liberalizaciju za građane Kosova i Metohije, ali otežava i onako nestabilnu političu situaciju u Prištini.

ALBANIJA - GRČKA

U moru graničnih sporova na moru, je i spor Atine i Tirane oko teritorijalnih voda u Jonskom moru. Takođe, obe zemlje imaju pritužbe jedna na drugu, kada su u pitanju prava manjina sa obe strane granice.

GRČKA - MAKEDONIJA

Od osamostaljenja Makedonije traje njen spor sa Grčkom oko imena. Taj sukob već dugi niz godina blokira Skoplje na putu evroatlantskih integracija. Bez obzira na međunarodne posrednike i mnogobrojne predloge, Atina kao članica EU i NATO ima snažniju poziciju. Makedoncima na ruku ne idu ni poslednja dešavanja oko formiranja Vlade i sada već dvogodišnje političke krize.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

MAKEDONIJA - BUGARSKA

U moru problema, koji opterećuju Makedoniju, stoji i spor sa Bugarskom. Tu je pitanje prava manjina, ali što Sofija ne želi da prizna makedonski jezik. Takođe, kroz studiranje u Bugarskoj ide se ka asimilaciji, a i aspiracije ka makedonskim teritorijama nisu strane bugarskim nacionalistima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Tagovi: Albanija, Balkan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kosovo i Metohija, Rumunija, Srbija, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (46)
Poređaj komentare:
 • S
  Shpend

  Kako se lepo smesi Beogradski Pashaluk. Ipak sam optimista. Bice lijepo na Balkanu.

 • M
  Majka

  Makedonija nije slobodna jos od 1914deo egejska je pod grckom a pirinska pod bugarskom

 • S
  SrbIN

  Srbija od Tokija do Milvokija

Pošta Srbije: Ograđujemo se od istupa pojedinaca na protestima u Beogradu i Zrenjaninu koji zloupotrebljavaju naše ime, simbole i uniforme

Šef diplomatije Urugvaja poverio se srpskom kolegi da je veliki navijač Novaka Đokovića: Dačić ga oduševio poklonom (FOTO)

Vulin položio vojničku zakletvu: Prva fotografija ministra u uniformi (VIDEO) (FOTO)

Nova Haradinajeva provokacija: Od SAD i EU traži da izvrše pritisak na Beograd kako bi priznao nezavisnost Kosova

Studenti koji su bili uhapšeni tokom protesta: Policija je prema nama bila korektna

Poslanici Srpske liste se vratili u Skupštinu, sprečili oduzimanje mandata: Na naše mesto neće doći Haradinajevi i Tačijevi "privatni Srbi"

Milošević je imao dve ponude za NATO da se izbegne bombardovanje, na kraju je ponudio i članstvo: Bulatović otkrio kako su reagovali predstavnici Alijanse

Stefanović pustio snimak o postupanju prema Saviću u MUP-u: Otkrio i kako će se policija ponašati tokom protesta u subotu (VIDEO) (FOTO)

"Karadžić nije zločinac, ali ćeš ti biti zaklan": Čanku prete smrću, LSV očekuje hitnu reakciju nadležnih

Teške optužbe Lavrova: Zapad nastavlja da gura svoje i zločine OVK pod tepih

Stručnjaci iz FBI i DEA na sastanku u MUP-u Srbije: Dve teme u fokusu (FOTO)

SNS: Prekinuta sednica Skupštine grada Kruševca, vređane odbornice

Omraženi portparol NATO u vreme bombaradovanja Srbije otkrio kako je Milošević izgubio medijski rat

To je prvi put da je albanska Vojska ušla na teritoriju Srbije! Moramo da reagujemo: Popović za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Svesni smo svojih grešaka, ali bombardovanje nije bila naša: Brnabić uoči 20. godišnjice NATO agresije (FOTO)

Ulazite u televiziju kad imate ideju da oružano preuzmete vlast, inače se na televizije ne ulazi: Bakić potez Obradovića nazvao budalastim

NATO udar na ambasadu Kine u Beogradu slučajan? Nisam siguran: Lavrov o bombardovanju Jugoslavije

Dačić je u Montevideu: Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Urugvaja (FOTO)

Upadom na RTS mirni protesti su završeni, Ana Brnabić poručila: Pokazali su šta za njih znači sloboda medija

U nekoliko gradova Srbije održani protesti "Jedan od pet miliona"

Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posle izricanja presude Radovanu Karadžiću: Baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje

Jovanović izgubio spor protiv lidera Srpske desnice, Vacić provocira: Drago mi je što će davati dve trećine svoje plate

Iz "Dosta je bilo" saopštili: Uhapšene predsednica i članica DjB u Zemunu

Haradinaj ostao bez najbližeg saradnika: Napušta Prištinu ide na novi zadatak

Odlaganje rešenja kosovskog pitanja je iskra koja može da zapali region: Vučić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Vlada Srbije daje SPC preko milijardu dinara za radove na Hramu Svetog Save

Vučić otkrio zašto okleva da raspiše vanredne izbore

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju zajedničku nit: Đukanović se oglasio o "makedonskom scenariju"

Ispred sudnice napao čoveka koji je nosio srpsku zastavu, a onda krišom prenosio izricanje presude Karadžiću: Veliki bezbednosni propust Tribunala (VIDEO)

Obradović priznao da je bio zaljubljen u Bojanu Maljević: Možda sam luzer i sve stavljam na kocku, ali ne mogu da se pomirim sa tim da živimo u laži

Haradinaj ne odustaje od ultimatuma: Ili priznanje ili ništa od sporazuma sa Srbijom

Čedomir Jovanović traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Vučić sa Sijem 25. aprila u Pekingu: Predsednici Srbije i Kine potpisuju niz bilateralnih sporazuma

Gde će Radovan Karadžić služiti kaznu? Posle sprovođenja ove procedure biće određena država

Jurio ga je Delta fors, maskirali su se i u gorile, ali ga je odala greška brata: Kako se krio Karadžić, koji je uhapšen kao dr Dabić u busu

Pacoli uhvaćen u laži, raskrinkao ga Dačić

Uvođenja dualnog obrazovanja najvažnija reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija: Vučić razgovarao sa Renold (FOTO)

Na kraju puta međusobno priznanje Kosova i Srbije: Šef crnogorske diplomatije razgovarao sa Pacolijem u Prištini (FOTO)

Ova jalova osveta Haga! Meni, starcu, ne mogu ništa. Srpski narod i ja smo već pobedili. Stvorena je Republika Srpska: Karadžićeva poruka posle presude (VIDEO)

Francuska nema "crvenu liniju": Ambasador Mondoloni o mogućem sporazumu Beograda i Prištine

Prošla sam kroz pakao, možda preuzmem neku funkciju: Aja Jung o učešću u politici

Srbija nije ni Sirija ni Venecuela, ukoliko želite nešto da menjate, izađite na izbore: Palmina poruka opoziciji

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima