≫ 

Jastrebovi kosovske nezavisnosti ponovo jurišaju: Kakav odgovor priprema Srbija

Gotovo orkestrirano na izjave Edija Rame i Hašima Tačija o uniji Kosova i Albanije, pojavila se informacija da će možda i najveći zagovornici kosovske nezavisnosti savetovati i lobirati za Prištinu, dok je čovek čije su laži poslužile za "opravdanje" NATO bombardovanja Srbije, najavio da ima plan za realizaciju "Velike Albanije"

  • 83

Povratak na mesto zločina, tako se može opisati ponovno angažovanje Martija Ahtisarija i Medlin Olbrajt u timu Prištine u pregovorima sa Beogradom, kao i aktiviranje Vilijama Vokera na sprovođenju plana "Velike Albanije". Naš državni vrh ovakvi potezi ne iznenađuju i spremaju odgovor na novi juriš možda i najvećih zagovornika kosovske nezavisnosti.

DAN "D" ZA KOSOVO: Opsadno stanje oko zgrade Vlade i Skupštine

Vokerove laži su pre 17 godina poslužile za "opravdanje" NATO bombardovanja Srbije

Gotovo orkestrirano na izjave albanskog premijera i kosovskog predsednika Edija Rame i Hašima Tačija o uniji Kosova i Albanije, pojavila se informacija da će možda i najveći zagovornici kosovske nezavisnosti savetovati i lobirati za Prištinu, dok je čovek čije su laži poslužile za "opravdanje" NATO bombardovanja Srbije, najavio da ima plan za realizaciju "Velike Albanije".

Naime, Priština više ne želi da čeka da se pregovori sa Beogradom otegnu u nedogled i angažovala je tim koji je sastavio finski diplomata Marti Ahtisari, a koji bi trebalo da im pomogne da Evropska unija „pritisne“ Beograd na brži tempo koji bi doveo do sporazum o normalizaciji odnosa.

Foto: Wikipedia/World Economic Forum Foto: Wikipedia/World Economic Forum

Podsećamo, Ahtisari je učestvovao u pregovorima koji su doveli do prekida bombardovanja SRJ 1999. godine, a tokom bečkih pregovora 2007. godine, bio je glavni pregovarač između Beograda i Prištine. Ti pregovori su okončani takozvanim „Ahtisarijevim planom“, koji je odbačen i u Srbiji i u Ujedinjenim nacijama, čiji je izaslanik bio.

Ahtisarijev dokument inače je i platforma na osnovu koje je Kosovo proglasilo nezavisnost, a sam finski diplomata je pre nekoliko nedelja rekao da Kosovo treba da nastavi pregovore sa Beogradom.

U njegov tim, koji bi pomagao Prištini, biće uključena i Medlin Olbrajt u svojstvu savetnika, ali neki ljudi koji su bliski sa krugovima u NATO-u. Novac za njihovo angažovanje sakupila je albanska dijaspora.

Foto: Wikipedia/United States Department of State Foto: Wikipedia/United States Department of State

Istovremeno, Vilijam Voker, koji je svojim radom i izveštavanjem sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine, uticao na formiranje međunarodnog javnog mnjenja da tadašnju SR Jugoslaviju treba bombardovati, došao je u Prištini jer želi da predstavi “novi projekat na kojem radi”, a koji za cilj ima ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Na ove najave reagovao je premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će i Beograd u pregovorima sa Prištinom angažovati svetski priznate diplomate.

- Imaćemo i mi ljude koji će našoj strani da pomognu, govorim o svetski poznatim ljudima - napomenuo je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada je u pitanju angažovanje Vokera, bio je znatno oštriji.

- Vokerovo priznanje je veliki slučaj. Ovo je važan slučaj. Toliko važan slučaj da od ovoga nema odustajanja. O ovome sada mora da se govori. Ovo sada postaje potpuno jasno celom svetu. Dakle, oni su od početka imali u glavi stvaranje Velike Albanije a ne tobož borbu protiv nekog režima. Sve je bilo izmišljeno. Sve je bila fikcija. Sve je bio samo Lajbnicov dovoljan razlog da bi se Srbija napala i da bi se od nje otkinuo deo teritorije. Ovo sa Vokerom neće tek tako proći! Nema mesta u svetu gde o tome nećemo da govorimo – istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/MSP Foto: Tanjug/MSP

Tim povodom, Srbija će se obratiti UN zbog izjava bivšeg šefa misije OEBS na Kosovu da radi na projektu stvaranja "Velike Albanije", potvrdila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović dodajući da sada imamo dobru argumentaciju i za EU.

- Ova izjava Vokera, znate brojne diplomate i visoki zvaničnici EU i drugih zemalja su nam govorili - pustite tu priču o Velikoj Albaniji, to je za unutrašnju političku potrebu u tim zemljama i slično. Međutim, evo sada dokaza da to nije projekat sa kojim sesamo flertuje radi izbora već da je to nešto što očigledno postoji - rekla je Joksimović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prva prilika za to biće sledeće nedelje, kada će Savet bezbednosti UN raspravljati o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Naime, ministarka pravde Nela Kuburović predstavljaće Srbiju na toj sednici u Njujorku, koja će biti održana u utorak 16. maja.

Kuburović će izneti mišljenje i stav Srbije povodom novog izveštaja UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji, ali i kako je najavljeno preneti i stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema pisanju dnevnog lista Večernje novosti Kuburović će se obratiti predstavnicima UN zbog izjave bivšeg šefa verifikacione komisije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijama Vokera da radi na projektu ujedinjenja Albanaca.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputnjik/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    11. maj 2017 | 07:56

    Očigledno je da je Voker uzeo dobre pare od Albanaca za ovakvo ponašanje.

  • Zoran

    10. maj 2017 | 13:46

    Zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina!!! A da su kaznjeni odmah i na vreme sada se ne bi izlazili iz svojih brloga da opet ujedaju ! Ostali bi da pasu travu odozdo

  • Sale

    10. maj 2017 | 15:55

    Ako se zeli mir u regionu UN moraju reagovati na ove izjave Vokera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA