Bivši Berluskonijev savetnik, koji je na putu do Beograda pobedio Austrijanca i Grka: Sve o novom ambasadoru EU u Srbiji

Postoji jedna izreka koju koristimo a koja kaže da kada sam u Italiji, ja sam Rimljanin. Kada sam u Briselu, ja sam Italijan. A kada sam negde druge u svetu, ja sam Evropljanin - rekao je Fabrici, ističući da veruje u njeno značenje

  • 1

Po isteku mandata ambasadora Evropske unije u Srbiji, Majkla Davenporta, na njegovo mesto biće postavljen novi ambasador EU. Prema nezvaničnim informacijama koje poseduje European Western Balkans, a koje je potvrdio i Politiko, novi šef Delegacije EU u Srbiji bi trebalo da bude Sem Fabrici, koji trenutno tu istu funkciju obavlja u Australiji i Novom Zelandu. Politiko dodaje da Fabrici ima veliko poverenje visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

HITNA MISIJA NA BALKANU: Trampova delegacija "ispravlja brljotine" Obaminih ambasadora

SRPSKI POHOD NA KINU: Zašto je važan Vučićev put u Peking

Procedura izbora novog šefa delegacije EU u Srbiji još uvek traje, a odluka Evropske službe za spoljne poslove o izabranom kandidatu će biti potvrđena na sastanku svih komesara Evropske komisije. Svi prijavljeni kandidati već prošli selekcione intervjue u Evropskoj službi za spoljne poslove, a u uži krug za mesto šefa delegacije EU u Srbiji ušlo je troje evropskih diplomata – po jedan iz Austrije, Grčke i Italije.

Za ovu poziciju su mogli da se prijave funkcioneri i diplomate iz svih zemalja članica EU, a tokom selekcionih intervjua u Evropskoj službi za spoljne poslove od kandidata se tražilo poznavanje svih oblasti zajedničke EU politike, poznavanje regiona i pretpristupnih procesa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sem Fabrici rođen je u Italiji, gde je završio studije međunarodnog prava i međunarodne ekonomije na La Sapienza univerzitetu u Rimu. Potom je nastavio postdiplomske studije iz oblasti diplomatije u Školi Vlade na LUISS Univerzitetu u Rimu.

Fabrici iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru tokom koje je bio savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta, dok je pre odlaska u Brisel radio u štabu italijanskog premijera Berluskonija kao savetnik za energiju i klimatske promene. Fabrici je bio na diplomatskim funkcijama u stalnom predstavništvu Italije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i u ambasadi Italije u Pekingu. Godine 2013. tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imenovala ga je za poziciju šefa delegacije EU u Australiji i Novom Zelandu.

Printskrin: Youtube/euanztv Printskrin: Youtube/euanztv

Fabrici je zagovornik borbe protiv klimatskih promena, za koju je neophodna saradnja svetskih zemalja, kao i globalnog rešavanja problema migracija, koje u prethodnih četiri godina utiču na Evropu, a sada su postale i svetski problem, što je i naglasio u intervjuu za televiziju ABC u septembru prošle godine. O ovim temama, kao što su klimatske promene, migracije i terorizam u svetu Fabrici često govori u javnosti i svetskim i australijskim medijima.

Pored globalnih kriza, Fabrici smatra da je i Bregzit uneo element nesigurnosti u Evropu zbog toga što je po prvi put jedan član Unije poželeo da izađe iz nje. U nedavnom intervjuu za Neoskosmos on je rekao da iako je Velika Britanija veliki partner Evrope i bez nje Evropa ima dovoljno resursa, mudrosti i bogatstva da nastavi svoj put.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak Fabrici je optimitičan prema budućnosti EU i smatra da je evropski projekat nezaustavljiv, jer među Evropljanima postoji moćna volja da Evropska unija uspe.

- Ideja da se vratimo na nacionalni nivo je nemoguća. Na kakav nacionalni nivo bismo se vratili uopšte? - upitao je Fabrici tokom intervjua za Australijski Fajnenšal Tajms.

- Od Rimskog carstva smo isprobavali brojne sisteme vladavine. Ono što trenutno imamo funkcioniše. Iako nailazimo na poteškoće, vrednost projekta je i dalje tu. Među sobom uspevamo da rešimo sve probleme - dodao je Fabrici tom prilikom.

Ipak Fabrici smatra da su reforme stavova evropskih lidera neophodne kako bi se osigurao mir i prosperitet u budućnosti, a on te promene najviše priželjkuje kako bi njegova deca mogla da uživaju u povlasticama koje je i on sam uživao kao građanin mirne i uspešne Evrope.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada su ga upitali kako sebe vidi, on je istakao da sebe prvo doživljava kao Italijana, a potom kao Evropljanina, mada da ovaj odnos može i da se preokrene.

- Postoji jedna izreka koju koristimo a koja kaže da kada sam u Italiji, ja sam Rimljanin. Kada sam u Briselu, ja sam Italijan. A kada sam negde druge u svetu, ja sam Evropljanin - rekao je Fabrici, ističući da veruje u njeno značenje.

Fabricija će, posle četiri godine života u Australiji, za poziciju šefa delegacije EU u Srbiji imenovati trenutna visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini. Kao i njegov prethodnik u Srbiji, Majkl Davenport, Fabrici je veoma aktivan na Tviteru, tako da verujemo da ćemo o njegovim stavovima o napretku Srbije ka EU moći da saznamo i preko ove društvene mreže.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/europeanwesternbalkans.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • livia

    10. maj 2017 | 16:57

    Postavila Mogerinka svog poslušnika do ostvarenja velike albanije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA