≫ 

Hoće da se otcepi od Srbije, a traži od države više novca, malo mu 13 miliona dinara

Albanski nacionalni savet tvrdi da je broj pripadnika ove manjine daleko veći, kao i da je bojkot popisa iz 2011. godine bila politička odluka i da se ti rezultati ne mogu koristiti kao osnov za dodelu sredstava

  • 7

Nacionalni savet Albanaca podneo je tužbu Upravnom sudu, tražeći poništenje rešenja o određivanju sredstava za rad ovog saveta za 2017. godinu, navodeći da su im uskraćena sredstva koja im po zakonu pripadaju, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Da Albanci pokore Srbiju, TAJ FILM NIKO NEĆE MOĆI DA GLEDA: Vučić zagrmeo iz Pekinga

ŽESTOKI UDARI albanskih hakera na sajtove Vlade Srbije

Paunović kaže da se u tužbi navodi da se kao osnov za visinu sredstava koja se uplaćuju albanskom nacionalnom savetu koriste rezultati popisa iz 2011. godine, prema čijim rezultatima u Srbiji živi 5.809 lica albanske nacionalnosti, a da oni tvrde da je taj broj daleko veći.

- Albanski nacionalni savet tvrdi da je broj pripadnika ove manjine daleko veći, kao i da je bojkot popisa iz 2011. godine bila politička odluka i da se ti rezultati ne mogu koristiti kao osnov za dodelu sredstava - pojašnjava Paunović za Tanjug.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona podseća da je Uredbom vlade o postupku raspodele sredstava iz budžeta Srbije za finansirannje i rad nacionalnih saveta, koja se primenjuje od 2010. godine, utvrđeno da se u postupku raspodele sredstava iz budžeta nacionalnim savetima nacionalnih manjina, broj pripadnika nacionalne manjine utvrđuje prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

- Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, kao i članovi saveta, morali su biti svesni da će politička odluka o bojkotovanju popisa od strane pripadnika albanske nacionalne manjine u opštinama Preševo, Bijanovac, Medveđa, imati za posledicu smanjeni obim sredstava za rad nacionalnog saveta - naglasila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Foto: bujanoci.net Foto: bujanoci.net

Paunović naglašava da iz tog razloga razloga ovakve navode albanskog nacionalnog saveta i njegovog predsednika Jonuza Musliuja smatra neosnovanim, jer su sredstva za rad ovog nacionalnog saveta, kao i ostalih 20 saveta nacionalnih manjina, opredeljena u skladu sa zakonom.

- Želim da podsetim da je od 2012. godine do 2016. godine za rad Nacionalnog saveta Albanaca iz budžeta Srbije izdvojeno 68.328.803 dinara, a u 2017. godini opredeljeno je 13.226.019 dinara - zaključila je Paunović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    16. maj 2017 | 12:26

    Ma sta on zna on radi kako mu kazu, a on vidi se po njemu nezna gde je levo ili gde je busan.

  • amer

    16. maj 2017 | 12:18

    Dajte coveku jos novca treba mu za naoruzanje.

  • BRKA

    16. maj 2017 | 12:43

    Samo im vi dajte a centralna srbija da pati a oni se izjasnjavljaju za ocepljenje sramota za iskoriscavanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA