Sastanak sa GLAVNIM PUTINOVIM OBAVEŠTAJCEM: Šta će Stefanović potpisati u Moskvi?

Srpski ministar policije doputovao je u Moskvu, gde će se sastati sa šefom svih ruskih tajnih službi

  • 53

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović doputovao je u posetu Rusiji, gde bi trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom i zvaničnicima Federalne službe obezbeđenja, a takođe će učestvovati i na samitu šefova Saveta bezbednosti, koji će se održati u Tveru od 23. do 25. maja. Patrušev je poznat kao čovek od najvećeg poverenja Vladimira Putina, predsednika Rusije.

DA LI NOVI HLADNI RAT POČINJE U SRBIJI: Glavni Putinov obaveštajac povukao prvi potez!

Šta je šef ruskih obaveštajaca predložio MUP-u Srbije?

Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata.

Na mestu šefa Federalne službe bezbednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a – još od vremena Jurija Andropova, koji je na čelu sovjetske obaveštajne službe bio 15 godina, od 1967. do 1982.

Za njega se može reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi. On je tokom oktobra prošle godine boravio u Beogradu.

Foto: Profimedia/Sputnik Foto: Profimedia/Sputnik

U izveštaju o poseti Beogradu, jednog od najbližih Putinovih saradnika, američka novinska agencija Asošijejted pres tada je napisala da se “glavni ruski bezbednosni zvaničnik zalaže za bližu saradnju sa Srbijom, u okviru pojačanih napora Moskve da uveća uticaj na balkansku zemlju koja želi da postane članica EU”.

Patrušev je tom prilikom pozvao srpskog ministra policije Nebojšu Stefanovića da učestvuje na samitu šefova Saveta bezbednosti, koji će se održati u Tveru od 23. do 25. maja.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Međutim, pre odlaska u Tver, očekuje se da će u Moskvi biti potpisani sporazumi o saradnji.

Inače, teme foruma biće borba protiv međunarodnog terorizma, problemi međunarodne informacione bezbednosti, saradnja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, obojene revolucije, vojno-politička situacija u Azijsko-pacifičkom regionu i mnoge druge.

Patrušev je ranije rekao da Rusija nije pozvala predstavnike Ukrajine i Gruzije na samit visokih bezbednosnih zvaničnika, dok su SAD i niz drugih zapadnih zemalja same odustale od učešća, iako su bile pozvane.

Na ovogodišnjem samitu učestvovaće sekretari Saveta bezbednosti, pomoćnici predsednika, ministri, šefovi obaveštajnih službi i predstavnici bezbednosnih struktura iz 85-90 zemalja, što je rekordan broj učesnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    22. maj 2017 | 12:10

    Šta god da Stefanović potpiše u Moskvi to će biti u interesu svih građana Srbije.

  • Voja

    22. maj 2017 | 12:36

    Ovo je bitan sastanak možemo dosta toga o bezbednosti naučiti od Rusije i drago mi je što unapređujemo saradnju to je u interesu obe države.

  • Soka

    22. maj 2017 | 12:59

    Srbiji je ćast da učestvuje na takvo velikom samitu , sigurno da imamo i mi šta da ponudimo ali i šta da naučimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA