SKANDAL! U Bujanovcu TRI DANA SLAVE teroristu Lešija

Ćazimi je bio na čelu bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koja se borila se za otcepljenje Preševske kotline

  • 48

Uporedo sa serijom poruka da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da budu deo "države Kosovo", koje stižu od predsednika Nacionalnog saveta Albanaca i SO Bujanovac Jonuza Muslijua, u Bujanovcu se ove nedelje nizom manifestacija obeležava i godišnjica pogibije teroriste Ridvana Ćazimija poznatijeg kao Komandant Leši.

ZLOTVOR HARADINAJ hoće da ubedi Srbe da je "kosovska vojska i u njihovom interesu"

Srpski kandidati napuštaju partije koje konkurišu Srpskoj listi na Kosovu

Ćazimi je bio na čelu bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koja se borila se za otcepljenje Preševske kotline, a Ćazimi je tokom sukoba bio jedan od četvoro komandanta OVPMB, na čelu 112. brigade.

Oni su izvršili najviše napada tokom borbi u ovom delu zemlje. Delovao je i u redovima Oslobodilačke vojske Kosova, a devedesetih i u borbama protiv Srba na teritorijama BiH i Hrvatske.

Kasnije je bio i šef pregovaračke delegacije koja je potpisala sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB, a ubijen je 24. maja 2001. godine.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže za "Novosti" da se dan Ćazimijeve pogibije obeležava tradicionalno svake godine i da će on prisustvovati svim dešavanjima. Na pitanje da li manifestacija "Dani Komandanta Lešija" smeta Srbima koji žive u Bujanovcu, on kaže:

- Oni nemaju problem sa tim. Lokalni stanovnici su prihvatili ovaj događaj i nikada nije bilo problema ni incidenata.

Novinar nedeljnika "Vranjske" i dobar poznavalac situacije na jugu Srbije, Radoman Irić, navodi da juče, prvog dana ove manifestacije, nije primetio ništa neobično u svakodnevnom životu žitelja Bujanovca:

- Svako gleda svoja posla i u gradu nema napetosti. Ipak, kao i svake godine, očekuje se masovni odziv Albanaca, jer je Lešijev kult među njima ovde veoma raširen i verujem da nema albanske kuće u ovom kraju koja nema istaknutu njegovu sliku.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Prema njegovim rečima, iza "Dana Komandanta Lešija" stoji Nacionalni savet Albanaca Jonuza Muslijua, koja održava kult Ćazimija i kulturno-sportskim manifestacijama nastoji da omasovi njegovo sledbeništvo.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Prema programu ove "manifestacije", do 25. maja, kada se završava, predviđeno je odigravanje fudbalske utakmice između Trnovca i Kike, marš do Guri Gata, mesta Lešijeve pogibije, poseta muzeju posvećenog Lešiju, održavanje festivala folklora na bujanovačkom gradskom trgu i polaganje venaca na grob Ridvana Ćazimija u Velikom Trnovcu.

Program se završava svečanom akademijom koja će biti održna u Domu kulture u Bujanovcu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    24. maj 2017 | 14:21

    E sad ovako:Zamislite u Njujorku na dan ubistva bin Ladena da se odrzi skup njegovih pristalica.Sta bi se desilo?E Srbijo,Srbijo...

  • Rus

    24. maj 2017 | 17:52

    A nebi bilo lose da dodju i Nemci da slave hitlera kod nas,pa naravno i Hrvati Tudjmana Bosnjaci Aliju Turci Murata i da ih ne nabrajam pa da se udari jedno kolce da zaigramo s njima.Mozda je to najbolje resenje mogli bi i biznis od toga da napravimo samo neznam kako bi mogo da se nazove taj skup verovatno neka vrsta seoskog turizma naprimer TURIZAM POSTRADALIH STRANIH VELIKANA U BORBI PROTIV SRBA U SRBIJI.

  • Добровољац

    24. maj 2017 | 20:32

    Свашта је дозвољено у овој јадној напаћеној Српској земљи! Ако су наши политичари глупи и не знају како се води једна земља треба питати хрвате! А Српске жртве које су страдале од ових шиптарских терориста, које величају у нашој земљи, вероватно се преврћу у гробу и кажу "за који народ смо ми дали животе"?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA