Nema "Vojske Kosova" bez srpske izdaje

Za ostvarenje ovog plana Albancima je potrebno da „kupe” najmanje četiri od deset poslanika, koliko Srbi imaju zagarantovanih mesta u pokrajinskom parlamentu

  • 20

Prioritet nove kosovske vlade, bez obzira na to ko će biti novi premijer posle parlamentarnih izbora 11. juna, biće uspostavljanje vojske Kosova. Da bi Kosovo dobilo vojsku mora da se promeni ustav, za šta je neophodna dvotrećinska većina u parlamentu, uključujući i dvotrećinsku većinu poslanika manjinskih partija. Za ostvarenje ovog plana Albancima je potrebno da „kupe” najmanje četiri od deset poslanika, koliko Srbi imaju zagarantovanih mesta u pokrajinskom parlamentu. Na to je upozorio i premijer Aleksandar Vučić.

Srpski kandidati napuštaju partije koje konkurišu Srpskoj listi na Kosovu

ZLOTVOR HARADINAJ hoće da ubedi Srbe da je "kosovska vojska i u njihovom interesu"

- Kupuju nam ljude da bi imali četiri od 10 poslanika, da bi glasali da Kosovske bezbednosne snage postanu vojska. Zato su nam kupovali poslanike i podmićivali ljude – jedni su Tačijevi, drugi Haradinajevi, a tu je i jedna strana ambasada - rekao je Vučić.

Kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj najavio je da će kosovska vojska biti formirana u roku od 90 dana od početka rada budućeg saziva vlade.

On je gostujući na RTK kazao da će pokušati da ubedi Srbe da je "kosovska vojska i u njihovom interesu", ali ako u tome ne uspe, pronaći će druge načine za postizanje tog cilja, prenosi RTS.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ako razmišljaju bez mešanja Beograda, glasaće za vojsku, koja je u njihovom najboljem interesu, jer ovde žive. Kada postoji sigurnost za sve, postoji izvesnost i za njih - rekao je Haradinaj.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da je država Srbija jasno stala uz Srpsku listu i da je vidi kao jedinu mogućnost da se od pretnji poput onih koje iznosi Ramuš Haradinaj i napada na Srbe odbrane jedinstvenim stavom.

On je pozvao sve Srbe da se još jednom okupe oko Srpske liste i ne dozvole da „se bilo kakvim rasipanjem glasova omogući da Ramuš Haradinaj pronađe neke Srbe koji će poslušati to što on traži."

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vulin kaže i da Haradinaj nastavlja da otvoreno preti Srbima, reagujući na njegovu izjavu da „će kosovska vojska biti formirana u roku od 90 dana od početka rada budućeg saziva vlade i da će pokušati da ubedi Srbe da je "kosovska vojska i u njihovom interesu", ali ako u tome ne uspe, pronaći će druge načine za postizanje tog cilja.

- Kad god je Haradinaj odlučivao o Srbima i ubeđivao ih šta je dobro za njihovu bezbednost, Srbi su bili ubijani ili proterivani - izjavio je Vulin.

Srpska lista je dokazala da je jedina politička snaga koja, u koordinaciji sa Vladom Srbije, može čvrsto i efikasno da stane na grudobran srpskih nacionalnih interesa, izjavio je danas direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić.

- Svaki glas za one političke predstavnike koji su samo po imenu srpski, a koje sponzoriše i kontroliše Priština, bio bi glas za takozvanu kosovsku vojsku i učvršćivanje samoproglašene kosovske državnosti - naveo je Ðurić u pisanoj izjavi Tanjugu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sve je jasnije, kaže Ðurić, da je tema albanskih političara formiranje tzv. kosovske vojske i da će oni, ne birajući sredstva, nastojati da osiguraju podršku dovoljnog broja srpskih poslanika ne samo za tu inicijativu, već i za demarkaciju sa Crnom Gorom,

- Time bi sami Srbi postali aktivni promoteri samoproglašene lažne države Kosovo, a separatistima u Prištini je neophodno da srpske predstavnike u privremenim insticijama zamene svojima koji bi se samo zvali srpski i tako dobiju podršku za svoj takozvani državotvorni projekat.

To i mesecima pokušavaju da učine, naveo je Ðurić, "otimajući poslanike Srpskoj listi i smenjujući srpske ministre", a srpski narod "u ovim odsudnim danima treba da podrži one koji brane srpske državne i nacionalne interese na KiM", jer, ističe Ðurić, Prištini su potrebna samo četiri srpska glasa u parlamentu da bi obezbedila formalnu podršku za sve inicijative "kojima se Srbija istiskuje iz naše južne pokrajine".

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

- Ramušu Haradinaju i ostalim ekstremistima i separatistima u Prištini koji se nadaju da će moći da "ubede" srpski narod da je za njega velikoalbanska dominacija na Kosovu i Metohiji dobra i korisna, Srbija i srpski narod poručuju da ih se ne plaše, iako se dobro sećaju kako je teroristička OVK "ubeđivala" svoje neistomišljenike -  poručio je Ðurić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Politika/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • , vrag

    24. maj 2017 | 17:47

    Velike su pare u igri prodace se srbin tako mi obraza!!!

  • Добровољац

    24. maj 2017 | 20:23

    Поједини Срби би продали и своје д**е за шаку долара а не своју земљу! Издајници Српског рода, све такве треба...?!?!?!

  • Sasa vukicevic

    24. maj 2017 | 15:14

    Mi srbi smo poznati po tome sto bi prodali veru za veceru a i ovaj put necemo da omanemo sto posto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA