NEMCI UPOZORAVAJU: Svedoci zločina OVK u SMRTNOJ OPASNOSTI

Pobunjenici OVK koji su do danas na vlasti na Kosovu nakon rata su izvršavali političke atentate, držali logore i izvodili osvetničke akcije protiv Srba i Roma. Kritičari kažu da se njihovi zapadni zaštitnici ustručavaju da ih pozovu na odgovornost zbog očuvanja političke stabilnosti, prenosi Dojče vele

  • 15

Svedoci zločina bivše zločinačke organizacije OVK na Kosovu žive u opasnosti, piše Noje cirher cajtung. Moćnici na Kosovu rade sve kako bi sprečili istragu ratnih zločina, piše za ovaj list novinarka Radio televizije Kosovo, Serbeze Hadžiaj, a prenosi Dojče vele.

SKANDAL! U Bujanovcu TRI DANA SLAVE teroristu Lešija

Nema "Vojske Kosova" bez srpske izdaje

Tekst počinje pričom Halila (ime promenjeno), koji je pre sedamnaest godina bio zatvoren i mučen u jednom logoru u albanskim planinama koji su držali kosovski borci.

- Njegov prekršaj je taj što je, nakon rata, u borbi za vlast podržavao jednog kosovskog Albanca, protivnika OVK. Zbog njegove bezbednosti Halil mora da ostane anoniman. On živi na Kosovu – među onima koji bi da ga ućutkaju.

Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps

Halil je spreman da svedoči u Holandiji, pred novim sudom za ratne zločine na Kosovu, piše Noje cirher cajtung:

- Pobunjenici OVK koji su do danas na vlasti na Kosovu nakon rata su izvršavali političke atentate, držali logore i izvodili osvetničke akcije protiv Srba i Roma. Kritičari kažu da se njihovi zapadni zaštitnici ustručavaju da ih pozovu na odgovornost zbog očuvanja političke stabilnosti.

Foto: Profimedia/Corbis, Tanjug/AP, Profimedia/AFP Foto: Profimedia/Corbis, Tanjug/AP, Profimedia/AFP

Uspeh suda u Holandiji će, zbog nedostatka dokaznog materijala, zavisiti od Halila i drugih koji su spremni da svedoče protiv uticajnih, bivši boraca. Pojedini svedoci su saradnju sa tužilaštvom platili životom, drugi su nov identitet potražili u inostranstvu.

U tekstu se podseća i na slučaj Agima Zogaja, bivšeg stražara jednog logora OVK, koji je kao ’svedok X’ 2011. godine anonimno trebalo da svedoči protiv desetorice boraca OVK.

- Među njima je i Fatmir Ljimaj, bivši ministar, kasnije blizak saradnik Hašima Tačija, predsednika Republike Kosovo. Oni su optuženi za ratne zločine. Mesec dana pre početka suđenja, Zogaj je pronađen obešen u Duizburgu. Prema izveštaju nemačkih službi izvršio je samoubistvo. Zogajeva porodica tvrdi da je ubijen. (…) Nakon smrti Zogaja, Ljimaj – tada važan član vladajuće Demokratske partije Hašima Tačija – i drugi optuženi, oslobođeni su optužbi. Sudija je Zogajeve izjave ocenio kao protivrečene i nepouzdane.

Foto: Wikipedia/File Upload Bot (Magnus Manske) Foto: Wikipedia/File Upload Bot (Magnus Manske)

Sličnih optužbi Tribunal za ratne zločine Ljimaja je oslobodio još 2005. godine. U njegovoj domovini ga slave kao heroja. Euleks je ponovo odbio da iznese stav o smrti Zogaja.

Ti slučajevi ilustruju izazove vezane za zaštitu svedoka na Kosovu, stoji dalje u tekstu i dodaje se da će nov Specijalni sud za Kosovo biti primoran na saradnju s kosovskom vladom u kojoj Hašim Tači i dalje ima centralnu ulogu.

Izvesnog napretka, piše Noje cirher cajtung, ipak ima: Kosovo se 2014. godine obavezalo da će istražiti ratne zločine i trenutno priprema program za zaštitu svedoka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    24. maj 2017 | 22:51

    Naravno da su u smrtnoj opasnosti.Svako ko je svedok nad civilima Srpske nacionalnosti je u opasnosti jer svima njima smeta da se prica o ubijenim Srpskim civilima,o zaklanoj i mucenoj deci i starcima,o neduznim civilima o silovanim Srpskim zenama o vadjenju organa itd.Kada je Srpski narod u pitanju onda se to smatra kao da nisu ljudi u pitanju nego kao da je stoka u pitanju.A kada su njihovi civili u pitanju onda se to kuje u zvezde i preuvelicava do granica bezobrazluka i lazi.To vazi i za Albance i za Bosnjake i za Hrvate.Oni svoje forsiraju ubijan Srpski narod negiraju.Oni su saveznici i zajedno rade suruju i dogovaraju pricu i pljuvacinu pred medjunarodnom zajednicom i sve je to iz izte kuhinje pod patronatom zapada.Ako pominju nas mucen i ubijan narod to rade sa apetitom i uzivanjem i hvaljenjem kako su nam klali i tamanili civile.Eto to je njihovo "ponosno" ponasanje.I nista me od njih ne cudi.

  • @ KiKi

    24. maj 2017 | 15:44

    Ma mogu oni da pobiju sve svedoke Ali uvek postoji jedan koji sve vidi sve vraća E njemu hvala na svemu Pa ne dešava se ovo nama džabe kažnjava svevišnji Bilo je grešaka stigli računi

  • Добровољац

    24. maj 2017 | 20:19

    Па зато сада исти ти неосуђени терористи харају по вашој Европи и убијају вашу децу, као што су некада нашу! Срећно вам било са њима!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA