Ambasadorka Izraela u Srbiji: Ne priznajemo Kosovo, iz principa

- Izrael i Srbiju, srpski i jevrejski narod povezuju iskreno prijateljstvo i duboke veze. Upravo zbog toga nas s vremena na vreme razočara to što se dobri bilateralni odnosi ne reflektuju uvek na multilateralnom planu kada je reč o glasanju u međunarodnim organizacijama, pre svega u UN, kada se glasa o pitanjima važnim za Izrael - rekla je Fišer-Kam

  • 55

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam poručila je da Izrael ne priznaje Kosovo iz principa, a ne iz oportunizma niti na osnovu neke političke agende, ali je napomenula da to ne isključuje dijalog i otvorenu komunikaciju sa narodom Kosova.

Krvolok Haradinaj nam opet preti: Čim dođem na vlast ovo je prvo što ću da uradim!

Istovremeno, ona je, u intervjuu za današnje izdanje "Kurira", izrazila očekivanje da se Srbija više zauzme u UN za izraelske stavove.

- Izrael i Srbiju, srpski i jevrejski narod povezuju iskreno prijateljstvo i duboke veze. Upravo zbog toga nas s vremena na vreme razočara to što se dobri bilateralni odnosi ne reflektuju uvek na multilateralnom planu kada je reč o glasanju u međunarodnim organizacijama, pre svega u UN, kada se glasa o pitanjima važnim za Izrael - rekla je Fišer-Kam.

Ona, takođe, ukazuje na povećan interes izraelskih investitora u Srbiji u različitim oblastima - od nekretnina, preko haj-teka, turizma, čistih i agro tehnologija, kao i upravljanja vodama.

- Brojke pokazuju stalan rast u investicijama, trgovinskoj i turističkoj razmeni. Sigurni smo da će ratifikacijom Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ovaj interes dodatno porasti - ističe ambasadorka.

Prema njenim rečima, Izrael duboko ceni odluku Vlade i Skupštine Srbije o usvajanju Zakona o restituciji jevrejske imovine bez naslednika, kao i početak primene ovog važnog akta, istakavši da bi Srbija, kao prva zemlja koja se odlučila na takav potez, mogla poslužiti kao model i drugim zemljama.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Upitana kako gleda na rastuće tenzije na Balkanu, Fišer-Kam kaže da bi Izrael, koji ima dobre odnose sa zemljama Balana, voleo da ovaj region bude stabilan i da doživi prosperitet.

- Verujemo da je evropska perspektiva dobar put. Smatramo da je dijalog jedino rešenje koje donosi mir i napredak, što važi i za Bliski istok - navodi ona.

Kako napomije, uprkos značajnim razlikama između naša dva regiona, jednako smo suočeni sa bezbednosnim pretnjama i potrebno je da učimo jedni od drugih.

Osvrnuvši se na višedecenijski sukob Izraela i Palestine, kaže da Izrael od Palestinaca, u cilju postizanja sporazuma, i dalje očekuje priznanje prava Izrela da postoji kao jevrejska država.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

- Ukoliko do toga dođe imaće u Izrealu ozbiljnog partnera - ističe izraelska ambasadorka, koja primećuje da nova američka administracija donosi nove pristupe i drugačiji duh koji, smatra, mogu doprineti novim mirovnim inicijativama.

Osvrnuvši se na nedavnu posetu američkog predsednika Donalda Trampa njenoj zemlji, Fišer-Kam kaže da su Izraelci bili dirnuti njegovim simboličnim gestom da Izrael poseti kao jednu od prvih zemlja u okviru svoje prve svetske turneje i obiđe Zid plača.

- Poruke novog američkog predsednika bile su sasvim jasne. Govorio je o čvrstim vezama dve zemlje, Izraelu kao snažnom savezniku Amerike na Bliskom istoku i američkoj posvećenosti bezbednosti Izraela - zaključila je ona.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    28. maj 2017 | 16:42

    Za vreme rata na kosovu izraelska javnost je snažno podržavala albance , i jedini razlog što ne priznaju kosovo je palestina

  • Србин77

    28. maj 2017 | 16:53

    Два страдалничка народа. Увек се сетим Хрватске и злочина.

  • Pera Kojot # 1

    28. maj 2017 | 17:57

    Gde ste bili devedesetih? Gde ste bili 99 te , kakvo licemerstvo! Sad nam nesto pricate kako ste veliki prijatelji Srbije, a isti ti su nas tukli samo sa drugim kontinenta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA