≫ 

Aleksandar Vučić stupio na dužnost predsednika Srbije: Izvršena primopredaja, predata zastava i pečat! (VIDEO)

Uživo na portalu Telegraf.rs ste mogli da pratite svečani čin polaganje zakleteve izabranog predsednika Aleksandra Vučića i primopredaju dužnosti na Andrićevom vencu

  • 29

Srbija je danas dobila novog predsednika. Pobednik predsedničkih izbora u Srbiji Aleksandar Vučić polažio js zakletvu, i time je počeo da teče njegov petogodišnji mandat.

Pogledajte 15 nezaboravnih fotografija novog predsednika

Vučić će morati da izgovori ove reči da bi postao predsednik: I to držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju!

Ovako izgleda pečat predsednika republike Srbije:

Foto: Tanja Valič Foto: Tanja Valič

13.15 Dolazak Aleksandara Vučića na Andrićev venac

Aleksandar Vučić, inauguracija, Tomislav Nikolić

Aleksadar Vučić je uz povike građana "mi te volimo" ispraćen u zgradu Predsedništva, gde je izvršena primopredaja dužnosti između Tomislava Nikolića i njega, i time je zvanično počela dužnost bivšeg premijera kao predsednika Republike Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

12.47 Očekuje se primopredaja dužnosti

U zdanju na Andrićevom vencu, kako je planirano oko 13.10 časova, biće izvršena primopređa dužnosti između njega i Nikolića.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

12.44 Maja Gojković zaključila sednicu skupštine u 11. sazivu

12.15 Prvo obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

– Danas kada stojim pred vama, pripremljen na sve ovo, ali ipak ne mogu da ne osećam strah. Znam da su mi dela potrebna za ovu poziciju, a ne reči. Želim da se zahvalim i svim prethodnim predsednicima, posebno Tomislavu Nikoliću, ne kurtuazno, već iskreno. Danas ću u skladu sa svim obećanim nastojati da promenim i sebe i ohrabrim sve da bi Srbija bila jača i bolja.

Kompletnu izjavu pročitajte OVDE.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Znam da neko mora da preduzmne prvi skok i  da ne smem da se bavim svojim potrebama nego potrebama sivh građana. Za budnućnost ću dati sve i ne želim da dobijem ništa, osim suda koji ću dobiti u istoriji. Možda je nekome to malo, ali to je za mene jednako strašnom sudu – kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

12.09 Položena zakletva - ove reči je izgovorio predsednik

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Pogledajte video sa inauguracije:

11.48 Aleksandar Vučić: Nemojte da gledate unazad, gledajte unapred

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

– Dame i gospodo, dragi prijatelji, hvala vam za ljubav i podršku koju ste mi pružili. Sredili smo finansije i oporavili industriju, možete da budete ponosni na svoju decu i državu. Ponosan sam na rezultate i na sve što smo uradili. Mnogo toga je još pred nama. Obećavam da ću čuvati i štititi budućnost vaše dece.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nemojte da gledate unazad, gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece, a ne u zemlju svojih dedova. Kao predsednik Srbije obećavam da ću u vaše ime čuvati mir i stabilnost – rekao je Vučić u prvom obraćanju ispred Skupštine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

11.42 Stigao Tomislav Nikolić

On će predati dužnost Aleksandru Vučiću u 13.10 časova.

11.20 Incident u Skupštini

Aleksandar Martinović , šef poslaničeke grupe SNS-a  osudio je "ispad" Sandre Rašković-Ivić i Đorđa Vukadinovića koji su razvili transparent na kojem je pisalo "nije naš predsednik".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

11.10 Konstatovana ostavka Aleksandra Vučića

Skupština Srbije konstatovala je danas ostavku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog prelaska na dužnost predsednika Srbije.

11.06 Počela posebna sednica

U Domu Narodne skupštine počela je posebna sednica na čijem je dnevnom redu polaganje zakletve predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Gardisti ulaze u Skupštinu

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

10.55 Poslanici pristižu u parlament

Poslanici već uveliko pristižu u parlament, a u skupstinskom holu su i domaći i strani mediji, a za današnju svečanu sednicu akreditovano je oko 60 domaćih i stranih medijskih redakcija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U samom holu su i dva velika cvetna aranžmana, gde bi, kako se očekuje, posle zakletve trebalo da bude priređen i koktel.

Pre svih, u Dom Narodne skupštine stigao je budući generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

10.40  Transparent Beograd je uz Vučića ispred parlamenta

Ispred zgrade parlamenta razvijen je transparent na kojem piše Beograd je uz Vučića, a primetne su i snage obezbeđenja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

10.35 Zatvoren saobraćaj u pojedinim ulicama

Za saobraćaj je zatvoren Bulevar kralja Aleksandra, od Pravnog fakulteta do Glavne pošte, odsnosno do Kralja Milana i Takovske, kao i Trg Nikole Pašića i Dečanska ulica sve do Terazijskog tunela.

10.30 U Skupštini sve spremno za svečani čin

Zakletvu će položiti u Narodnoj skupštini oko podneva, nad Ustavom, čiji je poseban primerak pravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Tekst zakletve koju će izgovoriti Aleksandar Vučić glasi: “Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Juče je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je poslednju konferenciju za novinare u svojstvu premijera, u Vili “Mir”.

Njegovo obraćanje možete gledati od osmog minuta:

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadej

    31. maj 2017 | 10:44

    Vucic je Srbiju uzdigao u svakom smislu, srecno predsednice!

  • Јасмина

    31. maj 2017 | 16:36

    Искрене честитке,новом председнику Александру Вучићу.Поштовање и вера у Вас.

  • mimi

    31. maj 2017 | 11:38

    Vucic je zasluzio da bude predsednik srbije zato sto je najbolji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA