≫ 

Tači "otkucao" Haradinaja i namestio mu hapšenje: Šta se krije iza sukoba dva klana u koji su uvučene tajne službe Francuske i Amerike?

Francuski obaveštajci su dobili informacije o kretanju Haradinaja iz Tačijevog kabineta, posle čega je on uhapšen u Bazelu

  • 12

Iz kabineta Hašima Tačija stigle su informacije o kretanju Ramuša Haradinaja pre njegovog hapšenja u Bazelu. To je preneo slovenački portal Top njuz, uz navode da je takav zaključak iznet iz “analize međunarodnih kontakata Tačija i Haradinaja“. Francuski obaveštajci su dobili informacije o kretanju Haradinaja iz Tačijevog kabineta, posle čega je on uhapšen u Bazelu i to je razlog za zakasnelu reakciju Prištine, navodi se.

Vi za nas niste nezavisna država! Šta je Vučić tačno rekao Tačiju u Brdu kod Kranja

Ne pamtim teže i oštrije reči: Vučić u duelu sa Tačijem u Kranju (FOTO)

U dokumentu se ističe da su prve reakcije stigle iz Alijanse za budućnost Kosova, Haradinajeve partije, uz zahtev da zvanična Priština hitno reaguje.

- Moguće je da je reakcija izostala jer je iz Tačijevog kabineta stigla informacija o tačnom vremenu sletanja Haradinajevog aviona na aerodrom Bazel-Miluz, odakle je trebalo da otputuje na inauguraciju američkog predsednika Donalda Trampa - dodaje se.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navodno je Haradinajevo hapšenje, po poternici Srbije, iskorišćeno kao razlog za prekidanje dijaloga Beograda i Prištine, a “plan akcije“ su smislili i razradili Tači i Kadri Veselji, predsednik DPK.

Sprečavanje Haradinaja sa otputuje u Sjedinjene Američke Države, hapšenjem na osnovu međunarodne poternice, imao je za cilj da diskredituje ovog zločinca kod nove američke administracije, s obzirom na to, da je predsednik Alijanse za budućnost Kosova ranije imao podršku SAD i CIA.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U tekstu se navodi da se unutrašnja politička borba na Kosovu rasplamsala između dve vodeće frakcije - Haradinaja (koga podržavaju SAD) i Tačija (koga podržavaju Nemačka i Francuska). Naime, bliski kontakti Tačija i francuskih agenata su ostvareni kada je na čelu UNMIK-a bio Bernar Kušner od 1999. do 2001. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Oni imaju veze sa francuskim obaveštajcima. Samo jedno podsećanje, kada je Bernar Kušner bio šef misije UN, sa Kosmeta je proterano 200.000 Srba. Razlog za hapšenje Haradinaja je i to što je on odgovorio potvrdno na zahtev za razgovor sa istražiteljima budućeg Specijalnog suda za zločine OVK. Haradinaj je čak dao i podatke o povezanosti Tačijevih bliskih saradnika sa ratnim zločinima nad Srbima i Albancima. Haradinaj je dao podatke koji mogu da budu korišćeni u sudskom procesu - navodi se.

Takođe, navodno je Haradinaj hteo da diskredituje porodicu Tači, naročito njegovog brata Ganija, o kome priča da je sarađivao sa srpskim službama bezbednosti 1996. godine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To bi bilo izneto u javnost ako Tači pokuša da obori dogovor o budućnoj zajedničkoj političkoj aktivnosti. Sve to je verovatan razlog što se Tači i Haradinaj nisu sreli u javnosti u danima po njegovom povratku u Prištinu, a političke poruke su prosleđivane kroz posrednike. Neočekivana koalicija Mustafine LDK i partije Bedžeta Pacolija dovela je do hitne predizborne koalicije Tačija i Haradinaja, bukvalno u poslednjem minutu, a to je šansa koju Haradinaj nije mogao da propusti. Tači je morao da prihvati njegov uslove – da bude kandidat za kosovskog premijera - zaključuje se u tekstu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/topnews.si)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA