≫ 

Ministarstvo Ane Brnabić izdominiralo najboljim indeksom otvorenosti u regionu

Po ovim rezultatima, Srbija je na drugom mestu u regionu po ukupnom indeksu otvorenosti ministarstava

  • 29

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije ima najviši indeks otvorenosti od svih ministarstava u regionu, pokazuju rezultati istraživanja „Regionalni indeks otvorenosti“ koje je krajem 2016. godine sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Taj indeks iznosi 81 odsto.

Brnabićka otkrila da li je bilo razgovora sa Vučićem o mestu premijera

Tim povodom juče su se sastali predstavnici Ministarstva i organizacije CRTA koji su predstavili rezultate istraživanja, a razgovaralo se i nastavku saradnje.

Regionalni indeks otvorenosti meri četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i efektivnost.

U ukupnom rezultatu, on pokazuje stepen otvorenosti zemalja Zapadnog Balkana prema građanima i društvu.

- Transparentnost se odnosi na dostupnost i objavljivanje organizacionih informacija, informacija o budžetu i javnim nabavkama gde je Ministarstvo ocenjeno indeksom 75%, pri čemu je najveća transparentnost ostvarena u segmentu objavljivanja organizacionih informacija - 84 odsto - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Princip pristupačnosti odnosi se na poštovanje procedura za slobodan pristup informacijama i poboljšanje dostupnosti informacija kroz mehanizam javnih rasprava i jačanja interakcije sa građanima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U ovoj oblasti ukupan indeks Ministarstva je 89 odsto, a najbolji rezultat od 100 odsto ostvaren je u interakciji sa građanima i organizovanju i sprovođenju javnih rasprava.

To je rezultat činjenice da Ministarstvo državne uprave poziva organizacije civilnog društva da učestvuju u radnim grupama za izradu zakona i drugih pravnih akata kao i da se obaveštenje o organizovanju i sprovođenju javnih rasprava nalazi na veb sajtu Ministarstva.

Dodatno je naglašeno da Ministarstvo prepoznaje važnost društvenih mreža kao sredstva komunikacije i da društvene mreže čine sastavni deo ukupnog sistema informisanja.

Kriterijum integriteta obuhvata mehanizme za prevenciju korupcije, sprovođenje etičkih kodeksa i regulaciju lobiranja. Ministarstvo je i ovde postiglo maksimalan skor od 100 odsto.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U oblasti monitoringa i evaluacije politika koje sprovode institucije (princip efektivnosti) Ministarstvo je ostvarilo ukupan učinak od 85 odsto jer u potpunosti i redovno meri efekte primene sprovedenih politika i programa javnih politika.

Pored Srbije, istraživanje je sprovedeno i u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini od strane organizacija koje pripadaju „ActionSEE“ mreži, čiji je i CRTA član.

Po ovim rezultatima, Srbija je na drugom mestu u regionu po ukupnom indeksu otvorenosti ministarstava.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    8. jun 2017 | 09:50

    Kada ce konacno da zazive ti platni razredi o kojima je toliko pricano i nista??? Ovo je sada samo prica da se preporuci za premijera, bas mi je ona strucna! Jedino o cemu se prica kad je ona u pitanju je njena razlicitost(bolest) a ne njeni dobri rezultati. Njen lobi radi ne staje, tako su i u udzbenicima za osnovce zamalo proturili svoje bolesne ideje.

  • Lazar

    7. jun 2017 | 21:04

    Jedino ona i radi nešto. Ostali samo gledaju kako da se ušlihtaju Vučiću.

  • Milk

    7. jun 2017 | 15:36

    Ma odlicno zdrasrvenu knjizicu mi prave vac godinu dana i jos uvek nista, svaka cast ministarko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA