Ban Ki Mun sa Nikolićem, Dačićem i Jeremićem

Očekuje se da će znatna pažnja u razgovorima generalnog sekretara UN sa zvaničnicma Srbije biti posvećena Kosovu

  • 0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun dolazi u prvu posetu Beogradu, u okviru koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivicom Dačićem i odlazećim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji na jesen preuzima funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Očekuje se da će znatna pažnja u razgovorima Ban Ki Muna sa zvaničnicma Srbije biti posvećena Kosovu, gde će generalni sekretar UN posetiti pripadnike misije svetske organizacije.

Poseta generalnog sekretara UN regionu je dobila i kontroverznu notu zahvaljujući njegovoj odluci da poseti i Prištinu, iako Kosovo nije članica UN.

Ban je kasnije, u intervjuu sa dopisnicima balkanskih medija akreditovanim u SAD, pojasnio: "Moja poseta Kosovu će se odvijati u širem kontekstu moje posete regionu, i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244".

Ban će se, kako je planirano, na Kosovu susresti sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.

Predviđeno je da Ban na Kosovu poseti srpski manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, kao i Prizren. Generalni sekretar UN će u Srbiju doputovati iz Crne Gore, pre koje je boravio u Sloveniji i Hrvatskoj, a posle Beograda i Prištine posetiće Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Banova poseta području bivše Jugoslavije je zapravo prva poseta jednog generalnog sekretara UN zemljama proisteklim iz države koja je bila jedan od osnivača UN 1945. godine, a jedina država sa ovih prostora u kojoj je već boravio je Slovenija.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA