Menja se zakon zbog Vučića

Vladajuća većina uputila u proceduru Predlog zakona kojim se predviđa da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef Kabineta

  • 1

Nova parlamentarna većina uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, kojim se predviđa da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef Kabineta.

Za to mesto je zainteresovan lider Srpske napredne stranke i kandidat te stranke za ministra odbrane Aleksandar Vučić.

U obrazloženju razloga za donošenje zakona navodi se da dosadašnje rešenje u Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, prema kojem je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, po položaju i bez prava odlučivanja, bio šef kabineta predsednika Srbije - nije dobro.

- Postojeće zakonsko rešenje, ne vodi nužnoj profesionalizaciji i nužnom razdvajanju najodgovornijih funkcionera republike i rukovodilaca odgovarajućih službi od lica koje imaju definisan upravno-organizaciono-funkcionalni položaj u generalnom sekretarijatu predsednika Republike - navodi se u obrazloženju zakona.

Ovaj predlog zakona bi trebalo da bude usvojen po hitnom postupku kako bi se stvorili pravno valjani preduslovi za usmeravanje i usklađivanje rada službi bezbednosti.

Vučić je izjavio da bi "želeo da se bavi bezbednošću, odbranom i borbom protiv korupcije i kriminala" i da je zainteresovan da koordinira radom bezbednosnih službi.

- Predsednik Republike je taj koji imenuje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je šef biroa, odnosno koordinator svih službi. Ja ne mogu da nametnem predsedniku svoj stav i svoje mišljenje, ali, ukoliko to bude želeo, ja bih to prihvatio - kazao je Vučić i precizirao da nema formlanih prepreka da bude i ministar u vladi i sekretar Saveta.

Komentarišući ocene da bi ga to učinilo najmoćinijim čovekom u državi, Vučić je rekao da "taj posao nikada nije doživljavao kao igračku i kao oružje i oruđe protiv bilo koga, osim u borbi protiv kriminala i korupcije".

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA