OSIPANJE NA SAMOM STARTU: Zbog ova dva razloga Jankovića napuštaju najbliži saradnici

Nije dobro za Sašu Jankovića, što ga je napustio potpredsednik. Faktički Pokret nije ni počeo da funkcioniše, a već mora da rešava interne probleme, kaže Bojan Klačar iz CeSID-a za Telegraf.rs

  • 50

Nepune tri nedelje od osnivanja Pokreta slobodnih građana, Sašu Jankovića je napustio najbliži saradnik, akademik Dušan Teodorović. Nije novina u srpskoj politici da dođe do razmimoilaženja između najbližih saradnika, međutim ovo nije prvi odlazak od Jankovića u kratkom periodu. Takođe, rođenje Jankovićevog pokreta obeležio je i gaf oko imena, kao i neprimerena šala upućena novinarki N1.

Sašu Jankovića napustio najbliži saradnik: Akademik Teodorović se povukao iz Pokreta slobodnih građana

Živković opleo po Jankoviću i Tadiću: Skup opozicije bio bez ideje, programa i cilja

Od početnog entuzijazma, osmeha na licu i bez pogovorne podrške do šturog saopštenja u kome se zahvaljuje na saradnji saborcu iz predsedničke kampanje. Tako se u najkraćem može opisati politička saradnja Saše Jankovića i Dušana Teodorovića.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Međutim, Teodorović nije jedini Dušan koji više ne želi da učestvuje u novoformiranom pokretu. Još ranije, najprepoznatljivije lice Jankovićeve kampanje, proslavljeni košarkaški trener Dušan Ivković saopštio je da se neće pridružiti Pokretu.

Ali, tu se niz ne završava. Uoči samog formiranja Pokreta došlo je do disonantih tonova između Jankovića i Nove stranke, tačnije Zorana Živkovića i Marinike Tepić. Iako se očekivalo da će upravo oni biti poslanici Saše Jankovića u srpskom parlamentu, do toga nije došlo.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U međuvremenu, Živković je saopštio i da mu nije jasan stav čoveka kome je pružio podršku u predsedničkoj kampanji.

- Janković je prvo rekao da vidi Novu stranku u svom pokretu, a potom, da u pokretu nema mesta za političke stranke - ukazao je Živković i napomenuo: Da bi do saradnje došlo, treba da prestanemo sa besmislenim izjavama i ‘after parti’ manifestacijama i konkretno definišemo jasne i precizne ciljeve.

Pošto nismo insajderi i ne znamo kako je funkcionisao dogovor između saradnika, dva su moguća razloga razmimolaženja, kaže za Telegraf.rs, Bojan Klačar iz CeSID-a.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Ili su se tokom kampanje javili određeni problemi za koje nisu želeli da javnost zna u tom trenutku, pa su kulminirali posle izbora, ili se radi o nekoj vrsti internog prestrojavanja. Naime, treba sada podeliti kolač, pošto je Pokret Saše Jankovića postao druga ili treća stranka po rejtinzima u Srbiji - objašnjava Klačar.

U tom smislu, kaže Klačar, verovatno je došlo do problema kako upravljati sa očekivanjima građana koji su pružili podršku Pokretu, kao i sa samim Pokretom.

- Očigledno da tu stvari nisu postavljene na zdrave noge i dolazi do problema, koje rezultiraju ovakvim odlukama - smatra Klačar.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje Telegrafa, kakvu poruku šalju odlasci najbližih saradnika Jankovića u samom začetku postojanja Pokreta, Klačar kaže da je to loša poruka svim potencijalnim biračima.

- Oni su očekivali da to bude platforma na kojoj može da se gradi najozbiljnija opoziciona priča. Ali, to nas vraća na početno pitanje, zbog čega političari beže od pravljenja ozbiljnih organizacija, već se odlučuju na pokrete - rekao je Klačar.

Prema njegovim rečima, kada imate fleksibilnu organizaciju, bez čvrste hijerarhije odlučivanja, onda se dolazi do situacije u kojoj imate mnogo pojedinaca i frakcija koji žele da im se izađe u susret i postaju lako nezadovoljni ako nešto nije po njihovoj volji.

- Nije dobro za Sašu Jankovića, što ga je napustio potpredsednik. Faktički Pokret nije ni počeo da funkcioniše, a već mora da rešava interne probleme. To je poslednji signal, zbog blizine beogradskih izbora, ljudima oko Jankovića da probaju da definišu platformu i strukturu, kako ne bi imali takvih trzavica tokom kampanje, jer bi u suprotnom to bio veliki problem - zaključio je Klačar.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • daca

    9. jun 2017 | 18:51

    Njega konstantno napuštaju najbliži saradnici. brzo će on nestati sa političke scene.

  • vesna

    9. jun 2017 | 19:14

    sitni politicar u pokusaju. Odrzava se samo na osnovu blacenja vlade a podrzavaju ga mali broj ljudi iz svojih interesa licnih. Nesiguran, nekvalitetan, poltron, lako je manipulisati sa njim, eto takav utisak ostavlja licno na mene. Zato ga zapad i podrzava. Ne zna sta hoce, a sto zna to je da hoce samo vlast. Podrzavaju ga oni koji bi opet da muljaju. Smesan je, a da se pogleda u ogledalo, mozda bi shvatio.

  • radoslav

    9. jun 2017 | 19:27

    Nije zapravo ni počeo a već mu se nazire kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA