≫ 

Iz EU poručuju: Odličan napredak Srbije, očekuje se uspostava ZSO!

Han je istakao da je Srbija pokazala privrženost miru i stabilnosti, dobrim odnosima sa susedima i nastavila dijalog s Prištinom

  • 47

Evropski komesar Johanes Han je večeras u Evropskom parlamentu u Strazburu istakao da je "Srbija ostvarila dobar napredak ka članstvu u Evropskoj uniji" i naglasio da "ambiciozne ekonomske i strukturne reforme u Srbiji već daju rezultate".

 

Han u Beogradu: Plan Berlina nije zamena za članstvo; Vučić: Pretnje iz Prištine me plaše i brinu (FOTO)

 

Han, komesar za proširenje EU, izjavio je to u izlaganju pred raspravu evroposlanika o rezoluciji o napretku Srbije, u kojoj je zatraženo da Evropska unija u pregovorima o prijemu Srbije otvori nova tehnički već spremna poglavlja, i naglašeno da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom" i zato očekuje stvaranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

 

Han je istakao da je Srbija pokazala privrženost miru i stabilnosti, dobrim odnosima sa susedima i nastavila dijalog s Prištinom, krenula u reforme javne uprave i sprovodjenje ambicioznog akcionog plana vladavine prava.

 

Po njegovim rečima, vlasti u Beogradu moraju posebno raditi na reformi vladavine prava, na zaštiti ranjivih grupa i manjina, "a jednako je važno da i dalje igraju svoj deo uloge u normalizaciji odnosa s Kosovom".

 

- Žalim što neki događaji nisu bili od koristi u tom pravcu, a očekujem nastavak dijaloga i ohrabren sam rešenošću predsednika Vučića da u zemlji pokrene dijalog o Kosovu -rekao je evrokomesar.

 

On je dodao da je EU glavni partner Srbije i ukazao na to da je EU od 2007. godine Srbiji pružila pomoć od dve milijarde evra, što je više nego bilo koji njen drugi partner iz sveta.

 

Izvestilac za Srbiju, Dejvid Makalister koji je pripremio rezoluciju, u uvodnoj reči je naglasio da "poruka mora biti veoma jasna, a to je da Srbija ima evropsku perspektivu i budućnost, reč je o zemlji koja na vrlo jasan način napreduje ka Evropskoj uniji".

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

To su u raspravi podržali poslanici koji su se saglasili s Mekalisterom da je napredak Srbije u poglavljima vladavine prava, 23. i 24, od temeljne važnosti za celokupni proces pregovora, i da reforma pravosudđa mora biti sprovedena u praksi, da borba protiv korupcije mora ići dalje, jer je to prepreka za ekonomski i društveni napredak zemlje i regiona.

 

- Mora se obezbediti sloboda izražavanja i medija, i na to se mora prvenstveno usredsrediti vlada u Beogradu - rekao je Mekalister, a mnogi poslanici su izneli vrlo oštre zamerke zbog ugrožavanja slobode izražavanja i nezavisnosti medija u Srbiji.

 

Mekalister je istakao da promene moraju Srbiju dovesti do praga sposobnosti da se uključi u jedinstveno tržište EU, iako je Srbija već ostvarila napredak u otklanjanju budžetskog deficita, restrukturiranju državnih preduzeća.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je rekao, "Srbija sada sprovodi upečatljive ekonomske reforme koje su već dale znatne rezultate u privrednom rastu i otklanjanju unutrašnje i spoljne neuravnoteženosti".

 

Dobra je regionalna saradnja, a put Srbije u EU povezan je s normalizacijom odnosa s Prištinom, te se sporazumi iz tih pregovora moraju sprovesti, rekao je Makalister.

 

U raspravi su se čule i pojedinačne ocene da se Srbiji nepravedno nameće dijalog s Prištinom, kao i da u suštini nema napretka ka EU, što je posebno naglasila hrvatska poslanica Ruža Tomašić, a mađarska poslanica Kristina Morvai je rekla da treba blokirati ulazak Srbije u EU sve dok ne da "potpunu autonomiju" mađarskoj manjini u Vojvodini.

 

Evropski parlament je u predlogu rezolucije o kojem će sutra glasati, zatražio da Evropska unija u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova, tehnički već spremna poglavlja, i naglasio da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom" i zato očekuje stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    14. jun 2017 | 10:44

    Srbija je zaista ucinila sve potrebne napore da se priblizi EU.

  • Vlasta

    14. jun 2017 | 10:45

    Vučić ispunjava obećanja Srbija napredije, ljudi imaju dostojanstven život, postajemo jednaki

  • Jana

    14. jun 2017 | 10:40

    EU je prepoznala volju, znanje, strpljenje i rad Srbije zbog čega će se formirati Zajednica Srpskih Opština na KiM!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA