Stranke kriju imena 120 donatora kampanje

Direktor "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati kaže da je nejasno kako su partije potrošile više sredstava za kampanju, nego što su dobile iz javnih izvora i prikupile od priloga

  • 0

Stranke u Srbiji nisu objavile imena 120 donatora koji su za finansiranje izbornih kampanja priložili više od 109 miliona dinara, navodi Transparentnost Srbije.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da se radi o 60 odsto prijavljenih vrednosti, primljenih priloga iz izveštaja samih stranaka za parlamentarne i predsedničke izbore, što prema njegovim rečima, ukazuje na razmere kršenja te zakonske obaveze.

Nenadić je podsetio da su sve stranke u roku od osam dana obavezne da na svom sajtu objave imena donatora čiji su prilozi veći od prosečne mesečne zarade u Srbiji, odnosno od oko 38.000 dinara. 

Direktor "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati izjavio je da ne zna na koji bi način, osim kršenjem zakona, objasnio podatak da su pojedine partije za finansiranje izborne kampanje potrošile više novca nego što su dobile iz javnih izvora i prikupile od priloga.

Goati je podsetio da je merodavno utvrđeno da postoji nesrazmera između dobijenih i utrošenih sredstava kod pojedinih stranaka, ali da se još čeka da te nepravilnosti budu predmet istrage.

Goati je rekao da, ukoliko "isključimo mogućnost da su stranke pomoću alhemije stvorile novac ni iz čega", nadležni organi treba da "pročeprkaju" po njihovim izveštajima o finansiranju kampanje.

On je istako da je to veoma važno jer takvim fininsiranjem pojedinih partija uticajni ljudi iz senke žele da ostvare "redistribuciju uticaja" na političkoj sceni.

Komentarišući trenutnu političku situaciju, Goati je ocenio da partije nastoje da zauzmu što bolji položaj nakon izbora, kako bi omogućili sebi pravo na što veći udeo u raspodeli plena.

On nije želeo da procenjuje odlučnost buduće Vlade Srbije da se bori protiv korupcije, jer je rekao da je za tako nešto još rano s obzirom na to da ona još nije izabrana, ali je ocenio da je prethodnoj vladi jako teško dati povoljnu ocenu na tom planu.

Goati je rekao da je prethodna Vlada Srbije napravila mnogo propusta u oblasti borbe protiv političke korupcije i da nije imala dovoljno političke odlučnosti da se bori protiv tog društvenog zla. 

On je, kao primer za svoju tvrdnju, ukazao na aferu "Kofer", koja nije dobila sudski epilog iako se znaju učesnici te afere.

(Telegraf.rs / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA