≫ 

Sve o poreklu buduće premijerke: Odakle potiče Ana Brnabić i ko su joj preci

Poznanici i prijatelji buduće premijerke kažu da je njena prava domovina ipak Srbija, a ne Hrvatska, uz napomenu da je za Hrvatsku vezana, matematički precizno rečeno, četvrtina njenih korena

U regionalnim medijima, pre svega hrvatskim pojavile su se spekulacije da je mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić poreklom Hrvatica. Međutim, za tamošnji Globus poznanici i prijatelji buduće premijerke kažu da je njena prava domovina ipak Srbija, a ne Hrvatska, uz napomenu da je za Hrvatsku vezana, matematički precizno rečeno, četvrtina njenih korena.

Vučić: Ana je dobar čovek, pred njom su TRI zadatka

Troje iz SNS bilo protiv predloga, ali će glasati za Brnabićku: Vučić ne želi Vladu "koja će da šepa od sednice do sednice"

Hrvat je bio Anin deda po ocu, Anton. On je rođen u Staroj Baški na Krku. Po zanimanju je bio vojno lice. Kao mladić on se u Drugome svetskom ratu priključio partizanima, a posle rata je kao oficir, po činu potpukovnik, ostao u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), prenosi Globus.

Aninu baku po ocu, Anton je upoznao u Užičkoj Požegi. Ona je poreklom iz Gorobilja kod Požege, gde i danas živi deo Anine porodice za koji je ona veoma vezana. Nakon što su se Anton i Anina baka po ocu venčali, njihov sin - Anin otac Zoran - došao je na svet 1950. godine.

Anina porodica nikada nije živela u Hrvatskoj. Anin otac Zoran završio je gimnaziju u Valjevu, a studije u Beogradu, gđe je nastavio da živi i radi. Anina je porodica uvek živela u Beogradu, a na Krk je išla tokom letnjeg odmora, osim 90-ih godina, kada je u Hrvatskoj trajao rat.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

List prenosi reči dobre prijateljice Ane Brnabić, koja je o njoj rekla:

- Ana je Srpkinja, njena domovina je Srbija i ona uvek ističe da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu.

Ana Brnabić će biti DRUGI GEJ PREMIJER u istoriji Srbije (FOTO)

Podsećamo, buduća premijerka je  Beograđanka, rođena u septembru 1975. godine, gde je završila Petu beogradsku gimnaziju. Posle srednje škole odlazi na studije u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet Nortvud u državi Mičigen, gde tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Svoje obrazovanje nastavlja u Engleskoj, na Hul univerzitetu, gde završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU. Tu se zadržala samo dva meseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova “Kontinental vind Serbia”, a od januara 2013. je i njen direktor.

U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

U avgustu 2016. izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Globus zaključuje da je Aleksandar Vučić odlučio da Srbiju povede prema Zapadu, a na tom njegovom putu najčvršća karika biće mu upravo nova predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ako prođe izbor u parlamentu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Globus)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danko

    21. jun 2017 | 15:27

    Za mene je najbitnije da li si sposoban da obavis zadatak ili ne.Sve drugo je jako nebitno.

  • Posiden

    21. jun 2017 | 14:34

    Ani bravo za hrabrost i iskrenost. Palma (zirafa) primitivko !.

  • Gordana

    21. jun 2017 | 15:34

    Ana je obrazovana, stručna, profesionalna pre svega pošten i dobar čovek. To je najvažnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA