Komandant KFOR-a upozorava: Situacija je KRHKA I NESTABILNA, moguće je IZBIJANJE NASILJA

Na Kosovu se "svakodnevno suočavamo s izazovima političkih i multietničkih zategnutosti, verskog ekstremizma, problemima izbeglica i migranata, kao i s ruskim uticajem", ocenio je u Evropskom parlamentu zapovednik snaga NATO na Kosovu

  • 11

Na Kosovu postoji više izazova za bezbednost i sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u celom regionu uz brzo izbijanje nasilja, upozorio je danas u Briselu zapovednik Kfora general Đovani Fungo. Bezbednost Kosova je povezana sa stabilnošću i sigurnošću celog područja Zapadnog Balkana, a na Kosovu se "svakodnevno suočavamo s izazovima političkih i multietničkih zategnutosti, verskog ekstremizma, problemima izbeglica i migranata, kao i s ruskim uticajem", ocenio je u Evropskom parlamentu zapovednik snaga NATO na Kosovu.

Svi se boje dolaska Haradinaja na vlast, a najviše glasova Albanaca dobio je još GORI EKSTREMISTA

DVA DRAMATIČNA UPOZORENJA U JEDNOM DANU: NATO slep na rast Velike Albanije, a džihadisti divljaju na jugu Kosova

On je u raspravi o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u pododboru za bezbednost i odbranu EP objasnio da "postoji snažan uticaj Rusije u regionu, mada nema dokaza o direktnom uplitanju Moskve".

Kako je rekao, "reč je suštinski o posrednom uplivu, s jakim porukama u prilog srpskom nacionalizmu, davanju podrške elitama, što je propraćeno mnoštvom lažnih vesti".

Foto: nato.int Foto: nato.int

ISLAMISTIČKI BORCI SA KOSOVA - ZABRINJAVAJUĆA ČINJENICA

General Fungo je naglasio da "političke i međuetničke zategnutosti pogađaju sve ljude u regionu", upozorivši da je "do napetosti među etničkim grupama došlo posebno i na Kosovu poslednjih meseci".

A tu je reč, po rečima komandanta Kfora, o "ratu znamenjima, bitki bez oružja koja se vrti oko raznih simbola, a što se lako može ukloniti kad ne bi bilo uticaja medija".

To su, ukazao je on, posebno most u Mitrovici, "propagandni voz" i slično, ali je upozorio da je to bremenito opasnošću jer lako može doći do ivice nasilja.

Foto: Tanjug/Dejan Simičević Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Italijanski general je predočio i da po bezbednost veoma zabrinjavajuću činjenicu predstavlja i to da je 366 islamističkih boraca s Kosova otišlo da se bori s teroristima.

A do narastanja verskog ekstremizma i radikalizacije je, objasnio je on, "došlo i zbog siromaštva i nezaposlenosti".

Komandant snaga NATO na Kosovu je naveo da vlasti u Prištini usvojile niz institucionalnih i zakonskih mera s ciljem da se to spreči, ali je i upozorio na problem da će "idućih meseci jedan broj islamističkih boraca izaći iz zatvora i moraće da budu uključeni u društvo, što će predstavljati pravi izazov".

OD PRESUDNE VAŽNOSTI DIJALOG BEGORADA I PRIŠTINE

General Fungo je predočio i da pitanje istrage i suđenja za ratne zločine na Kosovu od 1998. do 2000. predstavlja bezbednosni izazov, "što bi moglo promeniti situaciju na jesen kad to krene i tu bi mogli nastati problemi tokom godine".

- Svi ovi činioci bez ikakve sumnje ugrožavaju bezbednost na Kosovu, na šta jako utiče i politička neizvesnost posle kosovskih izbora i problema dijaloga Prištine i Beograda. Tu su i veoma opasne pretnje vezane za ekstremizam, takođe korišćenje pitanja pretvaranja Bezbednosnih snaga Kosova u armiju, čemu se odlučno protivi Beograd - stavio je do znanja general Fungo, primetivši da je "ishod toga neizvestan" .

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Komandant Kfora je ukazao i na ekonomske nevolje na Kosovu i podvukao da "svi ovi elementi mogu dovesti do pogoršavanja ionako ranjive situacije iz prošlih godina, uz povećanje nestabilnosti i na Kosovu i na celom Zapadnom Balkanu".

- Zbog svega toga sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u regionu uz brzo izbijanje nasilja, što je sasvim moguće - naveo je Fungo.

On je dodao da "nažalost postoje dva suprostavljena stava, a to je vezano za teritorijalni integritet i pitanje nezavisnosti Kosova, što će rešavati još niz godina" i sa bezbednosnog stanovišta zahteva da trupe Kfora tamo i dalje ostanu.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

On je ocenio da su za stabilnost i mir na Kosovu od presudne važnosti i dijalog Beograd-Priština i normalizacija odnosa dve strane.

General je želeo da naglasi da "Kfor deluje nepristrasno" u očuvanju bezbenosti, rekavši da "Albanci Kfor vide kao jemstvo odbrane od spoljne opasnosti, dok kosovski Srbi našu misiju smatraju prevashodno snagom bezbednosti unutar Kosova".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    21. jun 2017 | 17:44

    Vazno je da si spomenuo ruski uticaj a preskocio da je do svega nabrojanog doslo zbog okupacije srpske teritorije od strane Amerike , svetskog zla br 1 .

  • Realan

    21. jun 2017 | 17:18

    Zasto vrhovni komandant VS ne upozori KFOR da ukoliko ne bude mogao da zastiti Srbe da ce to uraditi nasa vojska na nasoj teritoriji !

  • Dejan Bajić

    21. jun 2017 | 18:15

    Biće puc puc ozez ozez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA