≫ 

Predlog izmena zakona o ministarstvima stigao u Skupštinu

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija

  • 18
SKUPŠTINA SRBIJE Foto: Tanjug/Rade Prelić

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog o izmenama zakona o ministarstvima, koji je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

NE ODUSTAJE: Tači opet traži formiranje "Vojske Kosova", ali sad ne preko skupštine

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija, kao što je ranije javio Tanjug.

Predsednica Skupštine Maja Gojković za subotu će zakazati sednicu na kojoj će poslanici raspravljati o tom predlogu, saznaje Tanjug u parlamentu.

Poslanici, njih 152, uputili su zahtev za vanredno zasedanje, na osnovu kojeg će predsednica zakazati sednicu.

U obrazloženju izmena zakona navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitete života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministrastva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izmenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Printskrin: RTS/Youtube/Luka Vesnić Printskrin: RTS/Youtube/Luka Vesnić

 

Na to, kako se dodaje u obrazloženju, moze bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.

Predloženim izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministartsva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja elektricncom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ta izmena je, kako se kaže u opbrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Takođe, predlaže se i da Ministartsvo provrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministartsva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Davor

    23. jun 2017 | 10:36

    I treba da imamo nadležna ministarstva za to. Uvek neko treba da snosi odgovornost.

  • Olja

    23. jun 2017 | 11:18

    Ako ima prostora za njih, sto da ne! Siguran sam da ce nova Vlada nastaviti istim tempom da ostvaruje dobre rezultate!

  • darko

    23. jun 2017 | 10:39

    Skupstina za par dana nastavlja svoj normalan rad i bice dosta posla u ovom zasedanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA