Dačićev ekspoze: Neće biti stezanja kaiša građana (FOTO)

- Ako kažu da Balkan znači krv i med, dosta je bilo krvi, vreme je da osetimo i ukus meda - sa optimizmom je poručio mandatar, najavljujući politiku nove Vlade

  • 1

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će 81 dan nakon izbora Srbija dobiti novu Vladu, počela je ekspozeom budućeg premijera Ivice Dačića, po kome će osnovni cilj nove Vlade biti da ojača temelj Srbije. U ostvarenju tog cilja će, kako je najavio, okupiti i objediniti najumnije ljude.

- Ne želim da se bavim podelama, niti rascepima u vreme komunizma, podelom na partizane i četnike, starosesdeoce i došljake, na podele po verskoj i nacionalnoj pripadnosti. Želim da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije i vladu okrenutu budućnosti, a ne prošlosti - poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da da je dilema razvoj ili štednja lažno pitanje, jer je Srbiji je potrebno i jedno i drugo. On je podsetio da je to je tema i formula koja se sada raspravlja i razrađuje u Evropskoj uniji.

- Pravo rešenje je u smanjivanju neracionalne potrošnje i povećavanju investicione potrošnje, kako bi se podstakao rast i povećalo zapošljavanje. Mi moramo da štedimo na birokratskim i nepotrebnim troškovima kako bi mogli više da ulažemo u razvoj - naveo je Dačić.

PLATE I PENZIJE NEĆE BITI ZAMRZNUTE

Mandatar Ivica Dačić izjavio je danas da je ubrzanje evropskih integracija uz maksimalne napore, za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, cilj nove vlade Srbije.

- Ova Vlada će sprovesti neophodne sistemske mere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savet u Kopenhagenu i proces stabilizacije i pridruživanja - poručio je Dačić, i dodao da ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje.

Glavni elementi reforme, dodao je, jesu uspostavljanje tržišne ekonomije, postizanje makroekonomske stabilnosti, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe je istakao da neće biti zamrzavanja plata i penzija i da će Srbija nastaviti razgovore sa MMF-om.

Obrazlažući u ekspozeu program nove vlade, Dačić je rekao da će kao premijer formirati Nacionalni savet za ekonomski oporavak, koji će okupiti najsposobnije, najstručnije i najuspešnije što Srbija ima u oblasti privrede i finansija.

- Ekonomska politika se neće odvijati pozivima na štednju i stezanja kaiša građana. Učinićemo sve što možemo da zaustavimo pad nacionalne ekonomije, da obezbedimo njen oporavak i jačanje - kazao je Dačić.

NEĆEMO PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, rekao je Dačić, ali da je potrebno srpovesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

- Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosmeta. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera - rekao je Dačić.

Budući premijer je istakao i da Srbija pruža ruku pomirenja svima.

- Ako kažu da reč Balkan znači krv i med, dosta je bilo krvi, vreme je da osetimo i ukus meda. Nemojmo više da se bavimo prošlošću, bavimo se budućnošću. Želimo dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države - ističe se u Dačićevom ekspozeu.

Nova vlada će, kako je najavio, podržati inicijativu u donošenju zakona o transparentnosti vlasništa u medijima.

- Ja ne krijem da sam premijer, i šta radim, i očekujem da se i oni koji o tom mom radu, i radu ove Vlade, budu pisali, takođe ne kriju. U tom smislu će se preispitati i poslednja promena vlasništva u "Politici" - kazao je Dačić.

BORIĆEMO SE PROTIV CENZURE MEDIJA

Kako je rekao, boriće se protiv cenzure i za oslobađanje novinara od političkih pritisaka, ali i pritisaka urednika, vlasnika i drugih centara moći.

- Ni ja, ni Vlada Srbije, nemamo, niti ćemo imati ambiciju da radimo tuđi posao. Dakle, ova Vlada neće imati svoje spin doktore koji će se baviti uređivanjem medija. I gde god to budemo mogli, a da ne ugrozimo egzistenciju ljudi i opstanak tih medija, trudićemo se da izađemo iz vlasničke strukture - naveo je mandatar.

Dačić je poručio da će nova vlada nastaviti da unapređuje ljudska i manjinska prava, a da će Albancima na jugu Srbije ponuditi integraciju u politički i socijalni sistem.

- Nijedan građanin Srbije ne sme da bude diskriminisan zbog toga što nije Srbin, ali sa druge strane nijedan Srbin u Srbiji ne sme biti diskriminisan zbog toga što jeste - naveo je Dačić.

ZAPOŠLJAVANJE PRIORITET NOVE VLADE

Mandatar Ivica Dačić rekao je danas da će prioritet vlade biti da zaposli i pokrene Srbiju.

- Pravda, jednakost za sve, pogotovo za one koji su u vremenima tranzicije ostali bez posla i prihoda za život, biće prioritet ove Vlade. Zaposliti i pokrenuti Srbiju, otvoriti nova radna mesta, pronaći način da ponovo imamo svoju proizvodnju, svoje radnike u svojim fabrikama, time ćemo se svakako najviše baviti - najavio je Dačić.

Stožeri politike nove vlade, kako je rekao, biće i rodna, radna i nacionalna ravnopravnost.

On je podsetio da u Srbiji žene zarađuju manje od muškaraca, i rekao da je to najveća diskriminacija koja postoji danas u našoj zemlji, ali i u drugim evropskim državama

- Sve ono što je u Srbiji zapostavljeno, zaboravljeno, zloupotrebljeno, odbačeno, a vredno, mora da se vrati na svoje zasluženo mesto - istakao je Dačić.

Čitanju ekspozea prisustvovalo je dosta pripadnika diplomatskog kora i crkvenih velikodostojnika.

(D. Z)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radosav petković

    28. jul 2012 | 23:18

    gospodine premijeru dužniste i obećali ste narodu morate sprečiti korupciju i privredni kriminal toje rak rana srbije takođe morate preispitati sve privatizacije tužilaštvo policija i sudstvo treba časno i profesionalno da rade svoj poso treba im dati veća ovlašćenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA