REAKCIJE NA VLADU: Borba protiv korupcije ili šminka?

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton čestitala u telefonskom razgovoru premijeru Dačiću na izboru i izrazila spremnost na saradnju s njegovom vladom

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nova vlada mora da ispuni ono što su njeni članovi pojedinačno obećavali, kao i ciljeve navedene u koalicionom sporazumu, ili da se skloni pre kraja mandata.

- Zato molim one koji će ubuduće u skupštini odlučivati o životu svih nas, da misle na to da naši životi zavise od njih - rekao je Nikolić i najavio da će kritikovati sve one koji ne rade dobro svoj posao, uključujući i predstavnike SNS čiji je osnivač.

Premijer Ivica Dačić je ocenio da bez ekonomskog oporavka zemlje neće biti lako dostići nijedan postavljeni cilj. On je kazao da će to biti osnovna tačka po kojoj će se ocenjivati da li je vlada efikasna. Vlada će, kako je kazao, sigurno delovati kao tim, i u njoj neće moći svako da radi šta hoće.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton čestitala je u telefonskom razgovoru premijeru Dačiću na izboru i izrazila spremnost na saradnju sa njegovom vladom. Premijer, koji je juče trebalo da se u Briselu sastane sa Eštonovom, rekao je da je ta poseta pomerena jer nova vlada u tom trenutku nije bila formirana.

- Visoka predstavnica danas ide na Olimpijske igre i dogovorili smo se da prvih radnih dana krajem avgusta ili početkom septembra imamo zvaničan sastanak - naveo je Dačić.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev čestitao je predsedniku vlade Republike Srbije Ivici Dačiću izbor na tu funkciju, istakavši da se odnosi između Rusije i Srbije grade na osnovu viševekovne tradicije, prijateljstva i saradnje koji povezuju dve zemlje.

- Usmereni smo na aktivni zajednički rad sa Vladom Srbije radi daljeg razvoja obostrano korisnog partnerstva i promovisanja velikih ekonomskih i investicionih projekata, što odgovara temeljnim interesima naroda dveju zemalja, doprinosi stabilnosti i bezbednosti u Evropi i na Balkanu - ističe se u telegramu premijera Rusije Medvedeva.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić je ponovio da su građani glasali za promene, a da će borba protiv korupcije i kriminala "krenuti s vrha".

- Srbija će biti bezbedna zemlja, i u njoj će borba protiv kriminala i korupcije ići s vrha, a ne od onih koji su manje krivi, pa da čekamo dugo do onih koji su najveći krivci za sve što nas je snašlo - kazao je Vučić.

TERET KRIZE NA NAJBOGATIJIMA

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je za Telegraf.rs kazala da očekuje da će novi članovi vlade pokazati svima da znaju da rade.

- Očekujem od nove vlade da ćemo funkcionisati kao složni tim, da će konačno doći stručni ljudi na pravo mesto. Kao ministarka ću se potruditi da Srbija što pre obezbedi energetske resurse da građani ne moraju da brinu, kao pred svaku zimu, da li ima dovoljno struje i gasa – kazala je ona.

Potpredsednik vlade i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić ponovio je danas da će svim socijalno ugroženim penzionerima, koji primaju manje od 15.000 dinara mesečno, biti isplaćena 13. penzija. On je, odmah po izboru, rekao da će njegovo ministarstvo najpre sačiniti preciznu evidenciju socijalno ugroženih kategorija stanovništva i na taj način utvrditi kome je pomoć najpotrebnija.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će vlada odmah spremiti program antikriznih mera za privredu i da će radikalno srezati nepotrebne troškove.

- Mora da se prestane sa zaduživanjem, ali to neće moći da se desi preko noći i zato će morati radikalno da se saseku nepotrebni troškovi - kazao je Dinkić i dodao da će do septembra pripremiti plan fiskalne konsolidacije i da će taj teret pasti na najbogatije.

Lider JS Dragan Marković je siguran da će nova vlada trajati četiri godine jer ima najmanje članova, a najširu podršku u parlamentu i ocenio da je ekspoze premijera Ivice Dačića realan i ostvariv.

OPOZICIJA: POVRATAK U DEVEDESETE I ČAŠA ŽUČI

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić izjavio je da su poslanici te stranke i DHSS-a glasali protiv izbora nove vlade zato što smatraju da ona, u političkom smislu, znači povratak u 90. godine prošlog veka. Posebno ga, kako je rekao, zabrinjava činjenica da je predsednik vlade istovremeno ministar unutrašnjih poslova i predsednik stranke, kao i to što će lider druge velike stranke vladajuće koalicije biti ministar odbrane, vicepremijer i kontrolor rada službi bezbednosti.

- To je u potpunoj suprotnosti sa principima EU, za koju se ova vlada deklarativno zalaže - rekao je Čotrić.

Poslanik DS-a Dragan Šutanovac je rekao da premijer Dačić nije imao hrabrosti da u ekspozeu kaže da li će biti novih zaduživanja.

- Dačić je ostao dužan da odgovori na krucijalna pitanja, poput toga da li će se država zaduživati preko praga od 45 odsto bruto nacionalnog proizvoda i hoće li "na mala vrata" privatizovati "Telekom" – kazao je on.

Šutanovac je čestitao novoj vladi u ime DS i rekao da će oni podržati sve projekte u korist razvoja zemlje, ali i da će biti i ozbiljni kritičari onoga što nije dobro.

On je, međutim, ocenio da je Dačić prosuo "čašu žuči" na bivše kolege iz vlade, iako oni o njemu nisu ništa ružno govorili.

(D. Z. - A. P. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA