Frenki Stamatović traži od Haga da ga pusti na privremenu slobodu

Simatovićevi branioci su u zahtevu podsetili da se Simatović i prvi put dobrovoljno predao Tribunalu, kao i da se svaki put odazivao svim pozivima suda da se vrati u pritvorsku jedinicu sa privremene slobode

  • 3

Odbrana nekadašnjeg funkcionera Državne bezbednosti Srbije Franka Simatovića zatražila je od Haškog tribunala da ga pusti iz pritvora u Ševeningenu na privremenu slobodu u toku letnje pauze u radu tog suda, odnosno od 21. jula pa do kraja pauze.

U Hagu danas počinje ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću

Franko Simatović mora nazad u Hag: Ponovljeno suđenje počinje 13. juna

Simatovićevi branioci su u zahtevu podsetili da se Simatović i prvi put dobrovoljno predao Tribunalu, kao i da se svaki put odazivao svim pozivima suda da se vrati u pritvorsku jedinicu sa privremene slobode.

Branioci su naveli i da će od Vlade Srbije tražiti da pruži garancije za boravak Simatovića u Srbiji, te da će letnju pauzu u radu suda iskoristiti za pripremu odbrane, saopšteno je iz Haga.

Simatoviću je zajedno sa Jovicom Stanišićem, 13. juna počelo ponovljeno suđenje zbog optužbi da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Simatović i Stanišić negiraju krivična dela za koja su optuženi.

Simatović i Stanišić su nakon prvog suđenja u maju, 2013. godine, oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno veće Tribunala tu odluku ukinulo 15. decembra 2015. godine i naložilo da im se suđenje ponovi po svim tačkama optužnice.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA