EU postavlja teške uslove za datum pregovora Srbiji

Uslovi uključuju punu primenu do sada postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom, postizanje i primenu sporazuma o električnoj energiji i telekomunikacijama i početak političkog dijaloga

  • 2

Evropski savet će krajem ove godine najverovatnije odobriti Srbiji početak pregovora o pridruživanju EU, ali pod uslovima koje neće biti nimalo lako ispuniti.

Evropski diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je da će Savet, koji čine šefovi država i Vlada EU, na samitu krajem godine usvojiti preporuku Komisije iz decembra prošle godine da se Srbiji odredi datum početka pregovora.

- Uz ovu odluku će, međutim, biti vezan niz uslova koje će Srbija morati da ispuni kako bi pregovori stvarno počeli -  rekao je Tanjugov izvor, i objasnio da će se većina tih uslova odnositi na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Savet je marta ove godine potvrdio Srbiji status kandidata, uz napomenu da će se o početku pregovora odlučivati naknadno.

On kaže da će uslovi koje Srbija treba da ispuni biti precizno i taksativno nabrojani na decembarskom samitu, a oni uključuju punu primenu do sada postignutih sporazuma u dijalogu sa Prištinom, postizanje i primenu sporazuma o električnoj energiji i telekomunikacijama, i početak političkog dijaloga.

Osim toga, od Srbije se traži da demontira neke od "paralelnih struktura" koje postoje na severu Kosova i pomogne da KFOR i Euleks mogu slobodno da se kreću severno od Ibra.

- Ne verujem da će Srbija stići sve to da ispuni pre kraja sledeće godine - procenio je Tanjugov sagovornik.

Zasad su sprovedeni samo neki od sporazuma koje je beogradski pregovarački tim zaključio sa Prištinom tokom godinu dana razgovora, a neki, kao što je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), još nisu ni počeli da se sprovode.

Da bi se IBM sproveo, potrebno je potpisati tehnički protokol, koji će definisati kontrolu nad prelazima na administrativnoj liniji, i izgraditi neophodnu infrastrukturu.

Diplomatski izvor agencije podsetio je na to da će scenario o uslovnom početku pregovora stupiti na snagu samo ako nova Vlada bude nastavila rad na unutrašnjim reformama i ako pokaže političku volju da sarađuje sa Briselom po pitanju Kosova.

- U suprotnom, put Srbije ka članstvu mogao bi još više da se iskomplikuje - rekao je on.

Diplomata je sem toga ukazao i na to da u EU postoji potpuno jedinstvo u vezi sa uslovnim određivanjem datuma početka pregovora sa Srbijom, kao i da glavnu reč u definisanju uslova za pregovore ima Nemačka.

(I . M. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cairac

    28. jul 2012 | 18:44

    oni se raspadaju a mi posto-poto da udjemo u EU, malo se raspitajte sta dajemo a sta dobijamo. ima da nas zigosu cipovima za pocetak.

  • vlada

    28. jul 2012 | 17:11

    Ma mi da stanemo na noge i zabole nas za evropsku uniju onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA