Referendum na Kosovu može biti fatalan

Predsednici kosovskih opština, poručuju da će od referenduma odustati samo ukoliko Ustavni sud proceni da je ova odluka neustavna

  • 0

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nesklad između politike državnog vrha i politike Srba na severu Kosova- koji najavljuju referendum o prihvatanju prištinskih institucija, može da bude fatalan po srpske interese, odnosno po interese cele Srbije.

Dačić je novinarima rekao da "niko nikoga ne treba da ubeđuje", već da treba usaglasiti korake, komentarišući pitanje da li Beograd ima načina da ubedi Srbe sa severa Kosova da odustanu od referenduma najavljenog za 14. i 15. februar, na kojem bi trebalo da se izjasne o tome da li prihvataju prištinske institucije.

"Niko ne osporava to pravo Srbima, ali je neophodno usaglašavanje svih daljih poteza u interesu svih nas", rekao je Dačić i istakao da je potrebno da se "hitno napravi plan kako dalje da radimo svi u interesu Srbije".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović sastao se danas u Beogradu sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova sa kojima će, kako se očekuje, razgovarati o referendumu i drugim aktuelnim pitanjima.

Na sastanak su došli predsednici opština Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zvečan, Branko Ninić, Krstimir Pantić, Dragiša Milović, ispred opštine Zubin Potok zamenik predsednika opštine Srđan Ðurović, kao i načelnik okruga Kosovska Mitrovica Radenko Nedeljković.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je da postoji mogućnost da lokalna samouprava preispita odluku o održavanju referenduma na severu Kosova zakazanog za 14. i 15. febuar.

-Mi ne želimo da donosimo bilo koju odluku koja će biti u suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima. Ako se pokaže da će odlaganje referenduma doneti boljitak ili olakšati položaj Vladi i predsedniku Borisu Tadiću spremni smo da razgovaramo i o pomeranju roka - rekao je Pantić.

Pantić je najavio da će u narednom periodu predsednici opština održati konsultacije sa šefovima odborničkih grupa kako bi se videlo raspoloženje skupština po pitanju odlaganja referenduma.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA