≫ 

Rugova ne očekuje spektakularna hapšenja pripadnika terorističke OVK tokom noći

Rugova kaže i da početak rada Specijalnog suda ne mora da ima nikakve veze sa formiranje kosovskih institucija nakon vanrednih parlmentarnih izbora održanih 11. juna

  • 4

Politički analitičar, Arben Rugova tvrdi, povodom današnjeg početka rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, da ne očekuje spektakularna hapšenja, kao i da to neće imati nikakv uticaj na ubrzanje ili usporavanje uspostavljanja novih kosovskih institucija.

Haradinaj: Ako budem premijer, Đurić i Vulin će biti uhapšeni!

- Ne očekujem spektakularna i hapšenja tokom noći, niti upade pripadnika specijalnih jedinica policije koji će opkoljavati kuće. Očekujem podizanje optužnica, ali i oslobađanje osumnjičenih - rekao je Rugova za prištinski Zeri.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje Specijalnog suda za zločine tzv. OVK je svojevrsna nepravda nametnuta Kosovu od međunarodne zajednice, ali istovremeno prihvaćena od kosovskih institucija u kojima su i oni za koje se sumnja da su, kako kaže, možda počinili zločine tokom poslednjih sukoba.

Rugova kaže i da početak rada Specijalnog suda ne mora da ima nikakve veze sa formiranje kosovskih institucija nakon vanrednih parlmentarnih izbora održanih 11. juna.

Istovremeno on smatra da će optužnice biti političke, kao i da optuženi neće moći da se sakriju iza političkih funkcija.

Rugova je rekao i da se u javnosti veruje da će potencijalni optuženi uglavnom biti visoki funkcioneri koalicije okupljene oko DPK Hašima Tačija, ali da to ne znači i da će oni biti izbrisani sa pozicija na koje su izabrani.

Kao primer je naveo bivšeg premijera i aktuelnog kandidata koalicije proistekle iz rata (DPK-ABK-NISMA) Ramuša Haridnaja kome je već suđeno u Hagu za ratni zločin, gde je i oslobođen.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković, AP Foto: Tanjug/Dragan Stanković, AP

Rugova kaže da će to upravo biti biti prilika da optuženi na tom sudu dokazu koliko je, kako kaže, "čista" bila borba bivše tzv. OVK.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od danas je zvanično spreman za rad i ta pravosudna institucija, čije sedište je u Hagu, baviće se ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u.

Za sada nema nagoveštaja kada bi mogle biti podignute prve optužnice, ali je činjenica da se to od danas može dogoditi u svakom trenutku.

Za Glavnog tužioca imenovan je još 2014. Dejvid Švendiman, a dve godine kasnije - decembra 2016. Ekaterina Trendafilova imenovana je za predsednicu suda.

Februara 2017. usledilo je imenovanje devetnaest sudija iz više evropskih zemalja, kao i iz Kanade i SAD.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona.

Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju."

Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    5. jul 2017 | 21:12

    Ovo je farsa sa ovim sudom. Kada procitam iz kojih zemalja su sudije, lako je zakljuciti da je ovo samo neka sala sa pravdom. Ovaj sud ce osuditi neke nepoznate ljude koji ne mogu da uticu na politicku scenu Kosova i njihovih institucija, a za one koji su najodgovorniji nece kao i obicno biti dovoljno dokaza da se osude. Ovaj sud je postavljen da bi konacno pokazao da ni Taci, ni Ljimaj, ni Haradinaj nisu krivi i da im se otvori put ka daljem proterivanju i preostalih Srba sa Kosova. Cista farsa.

  • Ezra

    5. jul 2017 | 20:35

    Ne ocekujem bilo kakva hapsenja.

  • Aca

    5. jul 2017 | 19:26

    Zna to on, jer im dojavili sponzori da su istrage i ev. suđenja samo farsa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA