SAZNAJEMO: Nebojša Rodić na čelu BIA, Markoni njegov zamenik

Na mesto šefa BIA trebalo bi da dođe dosadašnji generalni sekretar predsednika Srbije, koji je već napustio zgradu Predsedništva, dok je njegov zamenik, kako saznajemo, Dragan Marković iz redova PUPS-a

  • 0

Nebojša Rodić, generalni sekretar u Predsedništvu Srbije, čije se ime pominje kao najizvesnije za šefa BIA, već je napustio zgradu na Andrićevom vencu, saznaje Telegraf.rs.

Prema do sada postignutim dogovorima, mesto šefa BIA pripada naprednjacima, a pozicija njegovog zamenika PUPS-u, a na toj funkciji bi, saznajemo, trebalo da se nađe Dragan Marković Markoni.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić najavio je da će novi direktor BIA biti izabran na sednici Vlade u četvrtak, ali nije želeo da kaže o kome je reč.

- Na čelu BIA biće dobar, vrhunski pravnik kako ne bi bilo zloupotreba te službe - kaže Vučić.

Politička biografija Nebojše Rodića se nije mnogo dopunjavala u prethodnoj deceniji. U vreme izbora 1997. bio je sekretar Republičke izborne komisije, ali se nakon velike afere krađe izbora povukao s funkcije. Nakon toga bio je zamenik sekretara Skupštine, kao i ambasador. Brat je Milana Rodića, dugogodišnjeg funkcionera JUL-a i direktora "Srbijašuma".

Dragan Marković Markoni je pak dugogodišnji pripadnik Resora državne bezbednosti, u kome radi od 1992. Prethodne četiri godine bio je državni sekretar u MUP-u, a pre toga je bio savetnik direktora BIA. Spekulisalo se da će upravo on naslediti direktora policije Milorada Veljovića.

Rođen je 30. jula 1965. u Smederevskoj Palanci. Završio je Višu školu unutrašnjih poslova u Beogradu, a diplomirao i stekao zvanje diplomirani specijalni pedagog na beogradskom Defektološkom fakultetu, na smeru za prevenciju i resocijalizaciju maloletnika. Stručno usavršavanje je nastavio na Specijalističkim studijama za borbu protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminaliteta na Pravnom fakultetu u Beogradu. Govori nemački jezik. Oženjen je i otac dvojice sinova.

O Markoviću je na zanimljiv način nedavno pisao i Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost:

- Zamenik direktora BIA s kvote SPS-PUPS-JS Dragan Marković Markoni dugogodišnji je pripadnik Resora državne bezbednosti, a to je veoma važno mesto, jer je zamenik direktora BIA zapravo prvi operativac službe. Naizgled, ništa neobično. Markoni je profesionalac, zna taj posao, dugo ga je radio, u prethodne četiri godine je bio državni sekretar u MUP-u - pisao je Dragaš, pa nastavio:

- A je l' to isti Markoni koji je u pre godinu dana pio čaj s Aleksandrom Vučićem i Krkobabićem u Hajatu? Ko je koga tada informisao? Vučić Markonija kao državnog sekretara MUP-a ili je Markoni dalekovid, pa je unapred informisao Vučića kao potpredsednika Vlade zaduženog za bezbednost? U svakom slučaju, ubeđen sam u dobru saradnju pravog šefa BIA i zamenika, što će svakako biti dobro za državu. Vučić izgleda zna šta hoće da uradi, Markoni zna kako to da uradi.

(A. P. / foto: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA