Simić i zvanično poslanik u novoj kosovskoj skupštini

Verifikovani rezultati gotovo su identični onim objavljenim krajem juna. Izmene su zabeležene u rezultatima pojedinih kandidata, među kojima su se našli i oni iz Srpske liste. Na spisku budućih poslanika ove liste našao se, i posle verifikovanih rezultata - umesto Branimira Stojanovića - nosilac liste, Slavko Simić

  • 3

Nosilac Srpske liste Slavko Simić potvrdio je Tanjugu da je i zvanično budući poslanik u kosovskoj skupštini.

Srpska lista na Kosovu sa 40.000 glasova može da spreči promenu ustava i granica naše zemlje: Albanci će teško do cilja

Predsednik Srpske liste: Nikada nećemo podržati formiranje Vojske Kosova

- Centralna izborna komisija je danas potvrdila konačne rezultate izbora, iako je u toku ovog izbornog procesa uskraćeno pravo glasa svim licima koja su uslovno glasala na Severu Kosova i Metohije, sa važećim dokumentima - naveo je Simić sinoć.

On je rekao da se tako desila očigledna opstrukcija u Centru za prebrojavanje glasova, što je uticalo na konačni rezultat Srpske liste, ali i kandidata koji su bili na listi.

- Uspeli smo da delimično isteramo pravdu. Zbog cele iskonstruisane situacije vezano za uslovne glasove koji su odbijeni u centru za prebrojavanje u Kosovu Polju, srpski narod će imati negativnu percepciju izbornog procesa - dodao je Simić.

Verifikovani rezultati gotovo su identični onim objavljenim krajem juna. Izmene su zabeležene u rezultatima pojedinih kandidata, među kojima su se našli i oni iz Srpske liste. Na spisku budućih poslanika ove liste našao se, i posle verifikovanih rezultata - umesto Branimira Stojanovića - nosilac liste, Slavko Simić, prenosi portal KoS Sev.

Pobedu je na izborima, kako je i saopšteno pre verifikacije, odnela koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Nisma, sa 245.627 glasova, odnosno 33.74 odsto.

Slede Pokret Samoopredeljenje sa 200.135, odnosno 27.49 odsto glasova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za novo Kosovo sa 185.884 glasova - odnosno 25.53 odsto.

Na četvrtom mestu, po rezultatima, nalazi se Srpska lista, sa 44.499 glasova, to jest, 6.11 odsto.

Raspored u budućoj Skupštini Kosova je sledeći - 39 mesta dobila je koalicija DPK-ABK-Nisma, 32 - Samoopredeljenje, 29 - DSK-AKR, Srpska - devet mesta, i po dva mesta za Kosovsku demokratsku partiju i koaliciju Vakat. Po jedno mesto dobile su ostale partije, među kojima je i Samostalna liberalna stranka.

Budući poslanici, uz Simića, prema broju glasova, trebalo bi da budu i - Saša Milosavljević, Jasmina Živković, Jelena Bontić, Zoran Mojsilović, Miljana Nikolić, Verica Ćeranić, Srđan Mitrović i Igor Simić.

Rezultati su potvrđeni posle ponovljenog prebrojavanja glasačkih kutija u više navrata, 66 žalbi Izbornoj komisija za žalbe i predstavke koje su podneli politički subjekti i kandidati i osam žalbi Vrhovnom sudu Kosova.

Nakon dašanjeg potvrđivanja rezultata i zvanično može da počne formiranje nove vlade Kosova.

Novog premijera, prema Ustavu Kosova, predlaže kosovski predsednik, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama, ili koalicijom koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade. (Kraj) aut/san/adr

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    10. jul 2017 | 07:03

    Неки нису гласали, оспорено, неки су пак гласали, за Српску листу, али ће партија или Српска листа морати да поступа по налогу Београда. Демократија, нема шта.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA