Joksimović: EU komisija bi u plan budžeta za narednih pet godina trebala da uvrsti i buduće članice

Joksimović je kazala i da je Evropskoj uniji jasno da je, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odgovornost na prištinskoj strani

  • 6

Aleksandra Joksimović, predsednica Centar za spoljnu politiku izjavila je danas, da je jako bitno da Evropska komisija 2019. godine u planiranju svog petogodišnjeg budžeta, stavi u plan i buduće članice EU.

Packa od Evropske komisije Hrvatima i Slovencima: Da sprovedete presudu iz Haga!

Na taj način, rekla je ona gostujući na Pinku, kroz takav okvir budžeta, Srbja i zemlje regiona bi mogle da očekuju "otvaranje vrata" ka punopravnom članstvu.

- Evropska komisija, trebala bi da 2019. godine stavi u svoj dnevni red za budući petogodišnji mandat, proširenje. Jako je bitno da u sledećem budžetu Evropske unije dođe do predviđanja novih članica, jer samo kroz takav okvir budžeta možemno očekivati da u narednom periodu dobijemo otvorena vrata - kazala je Joksimović.

On je rekla i da sazreva svest u Evropskoj uniji o potrebi uspostavljanja novih aktivnosti EU, u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, a kako je istakla, Srbija se bez svake dileme posmatra kao ključna zemlja regiona za stabilnost i napredak čitavog procesa pridruživanja.

On je kazala i da su međunarodne okolnosti nešto što se konstantno menja, te da nije dobro licitirati sa datumima kada će doći do učlanjenja u EU.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Niko nama neće reći koji je to datum kada ćemo ući u Evropsku uniju, ali je važno da se ne licitira sa periodima u kojima će se to desiti. Za nas je od izuzetnog značaja da mi, izazove koji se nalaze pred nama, ispunimo u što kraćem periodu - kako bi nas, kaže Joksimović, kada se stvore povoljne međunarodne okolnosti, EU prihvatila kao punopravnu članicu.

Joksimović je kazala i da je Evropskoj uniji jasno da je, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odgovornost na prištinskoj strani.

Ona je zaključila da i Evropska unija ima isto tako potrebu da objasni svojim građanima zašto je važno za samu EU da se proces proširenja ka Zapadnom Balkanu nastavi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    9. jul 2017 | 16:02

    Uz duzno postovanje g.Joksomovic namece se pitanje koliko joj narod veruje njenom izlaganju o EU!Cime to potkrepljuje, kojim dokazima?Koja bre pomoc ?Prava pomoc bi billa dovesti na prvobitno stanje sve ono sto je bombardovanjem sruseno ?Gde su ljudski zivoti ?Ko da ih neko placa da zaludjuju ovaj napacen narod hvalospevima o toj EU !Koliko smo kredita uzeli od tih istih koji su nas bombardovali da bi neke, porusene, objekte doveli nameni ?

  • Realno

    9. jul 2017 | 16:36

    Srbija nece nikada uci u EU.. A stalno ce neke uslove da ispunjava...

  • Misirac

    9. jul 2017 | 14:44

    Ova žena je profesorica muzickog !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA