Srbija ima evropsku perspektivu: Jasna poruka predsednika Evropske komisije

Na sastanku posvećenom evropskim integracijama Srbije, Vučić je pozvao Junkera da poseti Srbiju tokom mandata Evropske komisije

  • 14

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Solunu sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji je tokom razgovora potvrdio jasnu i nedvosmislenu evropsku perspektivu Srbije.

Vučić: Desetostruko smo snažniji kad nastupamo zajedno

Na sastanku posvećenom evropskim integracijama Srbije, Vučić je pozvao Junkera da poseti Srbiju tokom mandata Evropske komisije.

Vučić je naglasio da Srbi, od 2000. godine, veruju u priključenje Evropskoj uniji, ali da je mnogo vremena prošlo:

- Srbija će nastaviti da radi na evrointegracijama, ali želimo da taj proces ima svoj uspešan završetak - zaključio je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Vučić će sutra i sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom razgovarati o evropskoj perspektivi naše zemlje, odnosno ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

- Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo - objasnio je Vučić na konferenciji za štampu nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Solunu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

- Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da "zavisi od nas". Neće biti da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila - objasnio je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

- Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost - naglasio je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA