Ova odluka Prištine može biti KLJUČNA za Srbe: Moći ćemo da uzmemo sudbinu u svoje ruke

Danas je stupilo na snagu administrativno uputstvo prištinskih vlasti koje uprošćava proceduru dobijanja kosovskih dokumenata

  • 1

Nepravilnosti koje je međunarodna zajednica uočila na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu naterale su Prištinu da Srbima omogući pravo da dobiju i kosovska dokumenta, što će umnogome povećati broj srpskih birača na Kosmetu. Kosovske vlasti su odnedavno usvojile administrativno uputstvo, koje je danas stupilo na snagu, a kojim se pojednostavljuje procedura za dobijanje dokumenata, bez kojih na Kosovu i Metohiji nije moguće ostvariti neka od osnovnih ljudskih prava - poput prava na penziju, prava na primanja po socijalnim šemama, ali i pravo glasa. To je naročito važno uoči lokalnih izbora, koji su zakazani za jesen.

Unutrašnji dijalog o Kosovu je odlučujući za budućnost Srbije: Vučić ocenio da je vreme da se pobeđuje bez sukoba

Pretnja od islamista na Kosovu RASTE, vlasti Srbije ALARMIRANE: Upozoravajući izveštaj Stejt departmenta

Brojka od oko 100.000 Srba koji su na nedavno završenim vanrednim parlamentarnim kosovskim izborima imali pravo glasa mogla bi da se udvostruči posle stupanja na snagu administrativnog uputstva kojim se pojednostavljuje procedura dobijanja kosovskih dokumenta po nalogu Agencije za civilnu registraciju u Prištini.

Ako sve bude išlo po planu, na lokalnim izborima na Kosovu, zakazanim za jesen, pravo glasa mogao bi da ima dvostruko veći broj Srba.

Foto: Tanjug/AP

- Mi očekujemo da će ona najviše pomoći raseljenim Srbima. Naime, ovim uputstvom definiše se procedura dobijanja kosovskih dokumenata - rekao je zamenik kosovskog ministra unutrašnjih Milan Radojević.

Više godina unazad, Priština je kao razlog za odbijanje davanja kosovskih dokumenata Srbima koristila izgovor da nemaju pristup informacijama, da nemaju pristup matičnim knjigama Republike Srbije. I taj problem je, kako kaže Radojević, rešen.

Foto: Flickr/EUROPEAN EXTERNAL ACTION SERVICE

Briselskim sporazumom od pre par godina je to rešeno. Kopije matičnih knjiga za teritoriju KiM su predate zvaničnicima u Prištini, pa je otklonjena i poslednja prepreka da bi se primenjivalo administrativno uputstvo, da bi pre svega, raseljeni Srbi dobili kosovska dokumenta.

Uputstvo se odnosi i na osobe koje bi preko supružnika trebalo da imaju pravo na kosovska dokumenta, a nisu sa Kosova i Metohije. Radojević kaže da administrativno uputstvo reguliše i to pitanje jer postoji veliki brtoj građana čiji su supružnici sa teritorije centralne Srbije.

- Ovo uputstvo i to rešava. Ukoliko jedan od supružnika poseduje kosovska dokumenta ovo administrativno uputstvo omogućava da drugi supružnik, koji je rođen na teritoriji centralne Srbije, po automatizmu dobije kosovska dokumenta - rekao je Radojević.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Prema njegovim rečima, to uključuje i decu rođenu na teritoriji centralne Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić podseća da je ova odluka kao uputstvo doneta pre više od šest meseci, ali da nije stupila na snagu jer nije imao ko da je potpiše.

On smatra i da je u pitanju bila čista opstrukcija, jer ovo uputstvo ide naruku — Srbima. On objašnjava da će nova odredba omogućiti da se priznaju svi brakovi koji su sklopljeni od 2000. godine i upišu u kosovski registar, kao i da to važi i za decu koja su rođena u tim brakovima, a koja su danas ljudi sa pravom glasa.

Foto: Tanjug/Boki

- Priština dosad nije priznavala naša dokumenta, venčani ili rodni list, i zbog toga Srbi sa Kosmeta nisu mogli da dobiju i kosovska dokumenta. Bez tih dokumenta oni su za prištinski sistem bili nevidljivi. Mislim da će ova odredba da omogući mnogo bolji položaj za Srbe, posebno jer će i deca rođena u periodu od 2000. godine naovamo, biti upisana u Kosovski civilni registar čime će moći da ostvare svoja prava. Ali, kako sada stvari stoje, Priština nam samo nameće obaveze dok, s druge strane, Srbima ne omogućava bolji život na Kosovu i Metohiji - zaključio je Rakić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA