NAJBITNIJA TEMA NAŠE GENERACIJE: Zašto je Vučićev poziv za dogovor oko Kosova ISTORIJSKA PRILIKA

Srbija iz zurli, talambasa, bubnjeva i vrele retorike najzad treba da se sretne sa olovkom u ruci i polako da izanalizira, ne samo šta su bile greške u prošlosti, nego šta hoćemo u budućnosti, zarad budućnosti naše dece i novih naraštaja, kažu sagovornici portala Telegraf.rs

  • 97

Ako moraš da progutaš žabu, nemoj da je mnogo gledaš, progutaj je odmah. Ako moraš da progutaš nekoliko žaba, najveću progutaj prvu - rekao je 2002. godine, Zoran Đinđić, tadašnji premijer Srbije, saopštavajući građanima šta ih sve čeka na putu do boljeg života. On je svoj put okončao mnogo rano, baš u trenutku kada je pomenuo rešavanje problema Kosova i Metohije. Postoji mnogo metafora kojima se u srpskom jeziku opisuje KiM, ali umesto opisa potrebna su nam dela. Čini se da je to upravo ideja vodilja predsednika Aleksandra Vučića. Na početku svog mandata on poziva na široki dijalog kako bi razbistrili glavu i u budućnosti nastupili mnogo ozbiljniji, a pre svega odgovorniji i objektivniji, kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

PATRIJARH SE OGLASIO ODLUČNIM REČIMA: Evo šta je Irinej odgovorio na Vučićev poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu

Među Albancima nema iskrenih sagovornika: Vulin o izjavama Rame i Pacolija

Od 2003. doneto je 13 rezolucija, deklaracija, platforma, planova – a sve su ticale ili unutrašnjeg gledanja na Kosova ili dijaloga sa drugom stranom. Većina je završila kao mrtvo slovo na papiru i gotovo se više i ne pominju, a nastale su kao rezultat trenutnog namirenja političkih snaga bilo u Skupštini, Vladi ili Predsedništvu Srbije.

Kada se na nešto kaže da je "najskuplja srpska reč" ili "sveta srpska zemlja", onda je jasno koliku vrednost Kosovo i Metohija imaju za Srbe. Iako ponekad zaboravimo, Kosovo i Metohija su zapisani u genetskom kodu svih nas.

Međutim, da bi se taj genetski kod i dalje širio, da bi se deca rađala, i što je bitnije ovde ostajala ili vratila na vekovna ognjišta, moraju da se stvore društveni i ekonomski preduslovi.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

A, za njih je potrebno da se rešimo mrtvog slova na papiru, mitova i legendi i da trezvene glave shvatimo šta želimo od budućnosti. Da primenimo realnu politiku, koja će biti podrška ekonomiji i svakom daljem napretku države.

Kada dođemo do nacionalnog konsenzusa, lakše ćemo doći i do puteva političke saradnje i ekonomskog napretka, ali i vrata Evropske unije. U protivnom, nalazićemo se u stanju zamrznutog konflikta, koji svakog trena može da eskalira i eksplodira.

Upravo zato, vreme je da kao narod prestanemo da kao noj zabijamo glavu u pesak i budemo realni, kako je napisao predsednik Aleksandar Vučić. Potreban nam je kako je dodao, odgovoran i ozbiljan pristup, hrabar i realan, ali sa pogledom u budućnost.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U tom smislu je i krucijalno važan njegov poziv za što širi dijalog o Kosovu, upravo na početku njegovog petogodišnjeg mandata za koji mu je preko dva miliona građana Srbije dalo podršku. Verovatno najvažniji posao njegove političke karijere i istorijska prilika naše generacije da svojoj deci obezbedimo čistu priliku i šansu za budućnost.

- Aposlutno podržavam inicijativu predsednika Vučića. Mislim da je to jedno pitanje koje tinja u našem narodu već decenijama - kaže za Telegraf.rs profesor Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Foto: Medija centar Beograd

On kaže da je pametno suočiti se sa situacijom.

- Sve treba razmotriti i geopolitički i lokalno i međunacionalni i pronaći rešenje koje će staviti tačku na decenije i decenije sukoba - rekao nam je Crnobrnja.

Prema rečima Jakše Šćekića, dugogodišnjeg novinara i urednika u domaćim i stranim medijima, jedan od glavnih nedostataka političkog života u Srbiji što ne postoji ozbiljan dijalog o krucijalnim temama. U tom smislu kaže da je inicijativa predsednika Vučića više nego dobrodošla.

Foto: TV Pink

- Srbija iz zurli, talambasa, bubnjeva i vrele retorike najzad treba da se sretne sa olovkom u ruci i polako da izanalizira, ne samo šta su bile greške u prošlosti, nego šta hoćemo u budućnosti, zarad budućnosti naše dece i novih naraštaja - kaže Šćekić za Telegraf.rs

On kaže da kod Vučića vidi da on nastupa jedan korak ispred, jer ima inicijativu, čime ne dozvoljava da ga događaji sustignu i šamaraju, što je bila situaciju koja nam se dešava od devedsetih godina naovamo.

- Srbija treba polako, mirne glave da vidi, šta, gde, i kako. Da se stavi na tas, šta su prednosti, a šta su mane, šta je budućnost, a što je meni najvažnije imamo li pravo da žrtvujemo budućnost novih generacija Srbije - izjavio je Šćekić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Inače, poziv predsednika Vučića na široki društveni dijalog o Kosovu, koji će započeti u septembru, spremni su da prihvate SANU, SPC i deo opozicije.

SPC je rekla da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu", a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

- Predsednik Republike učinio bi čast SANU ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temama važnim za naše društvo, pa tako i o KiM - rekao je za "Novosti" Anđelković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA