Skupština: O smeni guvernera i novinarima u restoranu

Rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, koji je podigao mnogo prašine u javnosti, otpočela danas u parlamentu. Raspravi prethodila polemika poslanika o tome da li novinari zauzimaju mesta u skupštinskom restoranu ili ne

  • 0

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o izmenama Zakona o NBS, a danas će se raspravljati i o ponovnom izboru Saše Jankovića za zaštitnika građana. Sednica je počela potvrđivanjem mandata poslanicima koji su zamenili one koji su imenovani na druge funkcije.

Nakon zakletve novih poslanika, poslanik SNS Veroljub Arsić je u ime predlagača počeo da obrazlaže Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, koji je podigao mnogo prašine u javnosti. Prema ovom Predlogu funkcionere NBS bira parlament.

On je odbacio tvrdnje opozicije da Predlog zadire u nezavinost i samostalnost delovanja NBS i da se donosi samo radi smene guvernera Dejana Šoškića i postavio pitanje da li je onaj koji donosi odluke u centralnoj banci odgovoran za svoje postpuke.

Dragan Marković Palma rekao je da će Jedinstvena Srbija, čiji je on lider, podržati Zakon o NBS.

- Kabinet guvernera je veoma iskusan kada je u pitanju monetarna politika. Smatram da zakone ne treba da donose teoretičari iz kabineta kao što je to bio slučaj u poslednjih 20 godina. Kada se predloži neki zakon mora da se konsultuju stručnjaci. Ne možete da imate ekonomsku sigurnost ako imate više korisnika od obveznika, zato će JS podržati ovaj zakon - istakao je on.

Pre toga, poslanici su imali i raspravu o novinarima koji im zauzimaju mesto u skupštinskom restoranu.

Najpre je predsednice Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Jorgovanke Tabaković izjavila da "u skupštinskom restoranu često nema mesta od gostiju i novinara", uz napomenu da poslanici i treba da daju prednost novinarima, jer su bolje plaćeni.

Na to je reagovao poslanik LDP Bojan Đurić, koji je Tabakovićevoj zamerio odsustvo razumevanja za novinare.

- Ako neko treba da se žrtvuje i sačeka na obrok u skupštinskom restoranu, to su političari. Lično, nikad nisam imao ambiciju da postanem poslanik da bih mogao da jedem u skupštinskom restoranu i mislim da je to potpuno sumanuta ambicija. Možda je problem što poslanika SNS ima previše -  dodao je Đurić.

U debatu se zatim uključio i poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić.

- Prema mojim saznanjima, puno novinara nema baš tako sjajne plate, uslove poslovanja, niti beneficirani radni staž. A poslanici su isuviše dobro plaćeni, ako pogledate današnje uslove, mogu i pod komercijalnim uslovima da podmiruju svoje potrebe - rekao je Krkobabić novinarima u Skupštini.

- Tako da, ako i postoje neke male privilegije, moramo da ih podelimo svi. Teret ovih zbivanja ne možemo da podnesemo na isti način, ali poslanici to mogu sigurno -  zaključio je Krkobabić.

(I. M. / Agencije/ Foto: Marko Todorović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA